Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Irán popiera, že by na Kryme pôsobili jeho inštruktori

Proruskí vojaci pochodujú v blízkosti ukrajinskej vojenskej základne v Perevalne, Krym, 19. marca 2014 Foto: TASR/AP

Opakovane poprel aj početné správy z Ukrajiny a vyjadrenia západných krajín, že Teherán dodáva Kremľu útočné drony pre použitie na Ukrajine.

Teherán 24. októbra (TASR) - Iránska vláda odmietla v pondelok obvinenia USA, že na anektovanom Krymskom polostrove pôsobia iránski vojenskí inštruktori, ktorí školia Rusov, ako útočiť dronmi na ukrajinskú infraštruktúru a civilné obyvateľstvo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Túto správu dôrazne odmietame," odpovedal v pondelok hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání v reakcii na novinársku otázku týkajúcu sa tvrdení Bieleho domu ohľadne iránskych inštruktorov.

Opakovane poprel aj početné správy z Ukrajiny a vyjadrenia západných krajín, že Teherán dodáva Kremľu útočné drony pre použitie na Ukrajine.

Hovorca americkej prezidentskej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby vo štvrtok uviedol, že na Kryme sa nachádza niekoľko príslušníkov vojenského personálu z Iránu, ktorí školia Rusov, ako používať samovražedné drony iránskej výroby, alebo im poskytujú súvisiacu technickú podporu.

Podľa Kirbyho síce samotné navádzanie dronov majú na starosti Rusi, avšak Teherán nesie priamu spoluzodpovednosť za dodávky a používanie týchto zbraní, ktoré útočia na ukrajinských civilistov a infraštruktúru.

Hovorca Kanaání to v pondelok označil za pokus o vyvíjanie tlaku na Irán. Spojené štáty sa podľa neho tiež pokúšajú odvrátiť pozornosť o masívnych dodávok zbraní, ktoré od nich dostáva Ukrajina.

"Iránska islamská republika opakovane zdôraznila, že nie je účastníkom vojny na Ukrajine. Nedodávame zbrane ani jednej zo strán konfliktu...," vyhlásil hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Spojené štáty, Británia a EÚ obviňujú Irán, že Rusko zásobuje veľkým množstvom samovražedných dronov, ktoré Moskva v poslednej dobe masívne nasadzuje na Ukrajine. Uvalili preto na Irán sankcie. Ukrajinská vláda v septembri pre iránske dodávky dronov výrazne obmedzila svoje styky s Teheránom.

Francúzsko, Británia a Nemecko minulý týždeň požiadali OSN, aby vyšetrila správy o používaní iránskych dronov vo vojne na Ukrajine. Podľa nich by to bolo v rozpore s rezolúciou OSN, ktorá schválila tzv. jadrovú dohodu medzi Iránom a svetovými mocnosťami.