Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán popravil A. Akbarího za špionáž pre britské spravodajské služby

Na archívnej fotografii, ktorú zverejnila tlačová agentúra KhabarOnline v stredu 12. júna 2019, hovorí Alirezá Akbarí v rozhovore o Iráne. Foto: TASR/AP

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly v piatok neskoro večer povedal, že Irán nesmie popravu dotiahnuť do konca a označil rozsudok smrti za "politicky motivovaný".

Teherán 14. januára (TASR) - V Iráne v sobotu popravili bývalého námestníka ministra obrany Alirezá Akbarího za špionáž pre britské spravodajské služby. TASR informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly v piatok neskoro večer povedal, že Irán nesmie popravu dotiahnuť do konca a označil rozsudok smrti za "politicky motivovaný".

Akbarího odsúdili na smrť za "korupciu a poškodzovanie vnútornej a vonkajšej bezpečnosti krajiny poskytovaním spravodajských informácií", uviedla iránska justičná tlačová agentúra Mizan Online. Zatkli ho v roku 2019 a za špionáž mal dostať 1,805 milióna eur, 265.000 libier a 50.000 dolárov.

Na videu, ktoré zverejnili iránske médiá, Akbarí hovorí o svojich kontaktoch s Britániou. Iránske štátne médiá v politicky motivovaných prípadoch často vysielajú údajné priznania podozrivých.

Briti mali od Akbarího získať informácie o poprednom iránskom jadrovom vedcovi Mohsenovi Fachrizádehovi. Vedec zomrel v novembri 2020 po útoku, z ktorého Teherán obviňuje Izrael. Začiatkom decembra Irán oznámil, že popravil štyroch ľudí za spoluprácu s izraelskými tajnými službami.

Iránska justícia potvrdila, že v súvislosti s prebiehajúcimi protestami v krajine bolo odsúdených na trest smrti 18 ľudí, štyria z nich už boli popravení, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie.