Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Irán popravil tri osoby usvedčené zo znásilnenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trojčlenný gang podľa sa podľa prokurátora počas minulého roka v provincii Fárs dopustil ozbrojených lúpeží a zaútočil na viacero žien, ktoré aj znásilňoval.

Teherán 22. decembra (TASR) - V juhoiránskom meste Širáz vo štvrtok popravili troch páchateľov usvedčených zo znásilnenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na iránske súdnictvo.

"Páchatelia útokov a znásilnenia na ženách v Širáze, ktorí boli identifikovaní a zatknutí v októbri, boli ráno obesení," uviedla na svojej webovej stránke tlačová agentúra iránskeho súdnictva Mizan Online.

Trojčlenný gang podľa sa podľa prokurátora počas minulého roka v provincii Fárs dopustil ozbrojených lúpeží a zaútočil na viacero žien, ktoré aj znásilňoval. Rozsudky smrti vyniesli v júli a neskôr ich potvrdil aj najvyšší súd.

Irán minulý rok vykonal 324 popráv, čo je po Číne druhý najvyšší počet, píše AFP s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Amnesty International.

Iránske súdnictvo takisto uviedlo, že od vypuknutia masových protestov 17. septembra bolo na smrť odsúdených 11 ľudí. Dvoch z nich už popravili.

Celoštátne protesty vypukli v Iráne v polovici septembra ako reakcia na smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy.