Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán poprel účasť na útokoch na ropné zariadenia Saudskej Arábie

Iránsky prezident Hasan Rúhání. Foto: TASR/AP

Oficiálna nóta zdôrazňuje, že Irán nezohral pri tomto útoku žiadnu úlohu, a odsudzuje tvrdenia Američanov, ktorí hovoria opak, potvrdil pre agentúru IRNA nemenovaný predstaviteľ Teheránu.

Teherán 18. septembra (TASR) - Irán zaslal Spojeným štátom prostredníctvom švajčiarskych diplomatov oficiálne varovanie, že akýkoľvek krok proti Teheránu "sa stretne s okamžitou odpoveďou".

V stredajšej správe iránskej štátnej tlačovej agentúry IRNA sa uvádza, že Teherán odovzdal Švajčiarom svoj odkaz pre Washington ešte v pondelok.

Americké záujmy v Iráne už desaťročia zastupuje švajčiarske veľvyslanectvo. Americká diplomacia na správu bezprostredne nereagovala, dodala agentúra AP.

V iránskej diplomatickej nóte pre USA Teherán ďalej odmieta akúkoľvek účasť na sobotňajších útokoch na dôležité ropné zariadenia v Saudskej Arábii a varuje pred reakciou.

Oficiálna nóta zdôrazňuje, že Irán nezohral pri tomto útoku žiadnu úlohu, a odsudzuje tvrdenia Američanov, ktorí hovoria opak, potvrdil pre agentúru IRNA nemenovaný predstaviteľ Teheránu.

K zodpovednosti za útoky sa prihlásili šiitskí povstalci, húsíovia z Jemenu. Spojene štáty tvrdia, že za útokmi stál Irán.

Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu v tejto súvislosti vyhlásil, že Jemenčania zaútočili na saudskoarabské ropné zariadenia ako "varovanie" pred možnou rozsiahlejšou vojnou v reakcii na Spojenými štátmi podporovanú intervenciu Saudskej Arábie v ich vojnou zmietanej krajine.

"Jemenčania... nezasiahli nemocnicu, nezasiahli školu, nezasiahli trhovisko v Saná. Zasiahli iba priemyselné stredisko... aby vás varovali," povedala hlava štátu po zasadnutí parlamentu.

"Poučte sa z tohto varovania a vezmite do úvahy, že v regióne môže dôjsť k vojne," povedal Rúhání a podľa agentúry AFP tieto slová s najväčšou pravdepodobnosťou smeroval vládcom v Saudskej Arábii, ktorí investovali miliardy dolárov do nákupu amerických zbraní.

Saudská Arábia stojí v Jemene vo velení koalície arabských štátov bojujúcich po boku jemenskej medzinárodne uznávanej vlády proti povstalcom húsíom. Rijád tvrdí, že zbrane použité počas sobotňajších útokov boli vyrobené v Iráne; svojho odvekého regionálneho súpera však priamo neobvinil.

Teherán obvinenia Washingtonu a Rijádu z vyzbrojovania húsijských bojovníkov opakovane odmieta.