Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Irán potvrdili ôsmu obeť koronavírusu, nakazených je viac ako 40 ľudí

Na snímke zdravotnícky personál kontroluje pasažierov, ktorí prišli z Iránu na letisku v irackom meste Nadžaf 21. februára 2020. Iracké úrady podnikajú bezpečnostné opatrenia nielen v Nadžafe, ale aj na iných letiskách potom, ako sa koronavírus objavil v Iráne, archívna foto. Foto: TASR/AP

Koronavírus zaznamenali v Iráne prvýkrát v meste Kom u dvoch starších Iráncov, ktorí ešte v priebehu toho istého dňa ochoreniu Covid-19 podľahli.

Teherán 22. februára (TASR) - Novému koronavírusu podľahlo v Iráne už osem ľudí a počet nakazených sa zvýšil na 43. Informovali o tom v nedeľu agentúry AP a DPA s odvolaním sa na iránske ministerstvo zdravotníctva.

Nákaza sa v Iráne šíri najmä v mesta Kom a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny.

Iránske úrady podľa AP v nedeľu oznámili 15 nových prípadov nákazy. Sedem z nich zaznamenali v meste Kom, štyri v hlavnom meste Teherán, dva v provincii Gílán ležiacej na severe krajiny a po jednom v provinciách Markazí a Mázandarán.

Koronavírus zaznamenali v Iráne prvýkrát v stredu. Nákazu vtedy potvrdili v meste Kom u dvoch starších Iráncov, ktorí ešte v priebehu toho istého dňa ochoreniu COVID-19 podľahli. Išlo o prvé úmrtia na Blízkom východe súvisiace s koronavírusom. Iránske úrady uviedli, že títo muži v poslednom čase necestovali do zahraničia a sami povedali, že ani neopustili Kom.

Iránske úrady v tejto súvislosti zavádzajú opatrenia s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy.


Irán potvrdil už šieste úmrtie zapríčinené koronavírusom
V Iráne v sobotu potvrdili ďalšie, v poradí už šieste úmrtie, ku ktorému došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 šíriacim sa z Číny. Informovala o tom agentúra AP odvolávajúca sa na iránske úrady a médiá.

Guvernér provincie Markazí uviedol pre tlačovú agentúru IRNA, že šiestou obeťou je pacient, ktorý nedávno zomrel v meste Arak, pričom výsledky lekárskych testov až následne potvrdili, že bol infikovaný koronavírusom. Pacient mal okrem toho aj problémy so srdcom.

Iránske úrady už skôr v sobotu hlásili piatu obeť vírusu. Informovali tiež, že počet dosiaľ nakazených ľudí v krajine sa zvýšil na 28, pričom do tohto čísla počítali aj ľudí, ktoré vírusu podľahli. Nakazení sú hospitalizovaní prinajmenšom v štyroch iránskych mestách: metropole Teherán, a tiež v mestách Kom, Arak a Rašt.

Koronavírus zaznamenali v Iráne prvýkrát v stredu. Nákazu vtedy potvrdili v meste Kom u dvoch starších Iráncov, ktorí ešte v priebehu toho istého dňa ochoreniu Covid-19 podľahli. Išlo o prvé úmrtia na Blízkom východe súvisiace s koronavírusom. Iránske úrady uviedli, že títo muži v poslednom čase necestovali do zahraničia, nevycestovali podľa ich informácií ani len z Komu.

Z tohto mesta, ktoré je vyhľadávaným cieľom pútí šiitských moslimov a leží neďaleko Teheránu, následne hlásili väčšinu z ďalších infikovaných.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.