Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán potvrdil zadržanie dvoch gréckych tankerov v Perzskom zálive

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oznámenie iránskych gárd prišlo v čase, keď medzi Iránom a Západom pretrváva značné napätie v súvislosti s uviaznutými rokovaniami o tzv. jadrovej dohode, píše AP.

Dubaj 27. mája (TASR) – Iránske Revolučné gardy zadržali v piatok v Perzskom zálive dva grécke ropné tankery. Urobili tak po tom, ako Atény podporili Spojené štáty pri zadržaní iránskeho tankera v Stredozemnom mori pre obvinenia z porušenia sankcií. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Oznámenie iránskych gárd prišlo v čase, keď medzi Iránom a Západom pretrváva značné napätie v súvislosti s uviaznutými rokovaniami o tzv. jadrovej dohode, píše AP.

Revolučné gardy vo vyhlásení tvrdia, že nemenované tankery zadržali pre porušenie predpisov, ktoré však nekonkretizovali.

Grécke ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že predložilo iránskemu veľvyslancovi v Aténach dôrazný protest proti "násilnému obsadeniu dvoch lodí" plaviacich sa pod gréckou vlajkou. Podľa ministerstva ide z iránskej strany fakticky o "pirátstvo".

Grécky rezort žiadal tiež okamžité prepustenie lodí a ich posádok s varovaním, že konanie Iránu bude mať negatívne dôsledky na jeho vzťahy s Gréckom i Európskou úniou.

Na jednom z tankerov s názvom Delta Poseidon podľa gréckeho ministerstva v piatok pristál iránsky vrtuľník a členov posádky vrátane dvoch gréckych občanov "zadržali ozbrojení muži". K incidentu malo dôjsť v medzinárodných vodách. Podobný incident hlásili aj z ďalšej lode plaviacej sa pod gréckou vlajkou.

Irán predtým pohrozil "represívnymi opatreniami" v súvislosti s účasťou Atén na americkom zadržaní iránskeho ropného tankera v gréckych vodách.

Nemenovaný grécky predstaviteľ podľa AP vo štvrtok povedal, že zhabali ropu z tankera plaviaceho sa pod iránskou vlajkou, ktorý zastavili v gréckych vodách minulý mesiac. Náklad z tankera premiestňujú na iné plavidlo po žiadosti Spojených štátov a na ich náklady. Americké úrady sa k záležitosti odmietli vyjadriť.

Grécko prípad podľa agentúry AFP spojilo so sankciami uvalenými na Rusko pre jeho inváziu na Ukrajinu.