Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irán považuje správu o jadrovom materiáli za nespravodlivú

Iránsky technik pracuje v zariadení na obohacovanie uránu neďaleko mesta Isfahan 255 míľ (410 kilometrov) južne od hlavného mesta Teheránu, Irán. Foto: TASR/AP

Agentúra OSN v správe konštatovala, že jej dlhodobé snahy prinútiť iránskych predstaviteľov vysvetliť prítomnosť jadrového materiálu nepriniesli odpovede na jej otázky.

Teherán 31. mája (TASR) - Irán v utorok kritizoval správu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) o stopách jadrového materiálu nájdených na troch oficiálne nedeklarovaných miestach a označil ju za "nespravodlivú". TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Táto správa bohužiaľ neodráža realitu rokovaní medzi Iránom a MAAE," povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chátibzáde na margo pondelkovej správy tejto dozornej agentúry OSN, ktorú nazval "nespravodlivou a nevyváženou". Dodal, že iránski predstavitelia v tomto smere očakávajú "nápravu".

MAAE vo svojej správe uviedla, že Irán stále "neobjasnil otázky" v súvislosti s jadrovým materiálom, ktorý sa predtým našiel v troch lokalitách (v Marivane, Varamine a Turkuzábáde), kde sa s ním oficiálne nepracovalo.

Agentúra OSN v správe ďalej konštatovala, že jej dlhodobé snahy prinútiť iránskych predstaviteľov vysvetliť prítomnosť jadrového materiálu nepriniesli odpovede na jej otázky.

V inej správe zverejnenej v pondelok MAAE napísala, že podľa jej odhadov sa zásoby obohateného uránu v Iráne zvýšili na viac ako 18-násobok limitu stanoveného v dohode Teheránu so svetovými mocnosťami z roku 2015.

Agentúra špecifikovala, že podľa odhadov k 15. máju tohto roku predstavovali celkové zásoby obohateného uránu v Iráne 3809,3 kilogramu. Limit určený v jadrovej dohode bol stanovený na 300 kilogramov špecifickej zlúčeniny, čo zodpovedá 202,8 kilogramom uránu.

Najnovšie správy MAAE boli zverejnené v čase, keď rokovania o oživení prelomovej jadrovej dohody, známej tiež ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), zostávajú po marcovom zablokovaní v mŕtvom bode.