Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irán povolí vykonávať dôkladnejšie inšpekcie jadrových zariadení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Detaily vylepšeného spôsobu vykonávania inšpekcií však ešte obe strany musia objasniť.

Teherán 4. marca (TASR) - Irán povolí medzinárodným inšpektorom vykonávať dôkladnejšie inšpekcie svojich jadrových zariadení, uvádza sa v spoločnom sobotnom vyhlásení Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) a Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI). TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Detaily vylepšeného spôsobu vykonávania inšpekcií však ešte obe strany musia objasniť, píše sa vo vyhlásení.

Irán podľa agentúry AFP tiež súhlasil s obnovením pripojenia kontrolných kamier na viacerých jadrových zariadeniach. Šéf MAAE Rafael Grossi na viedenskom letisku Schwechat po návrate z Teheránu novinárom povedal: "Došlo k obmedzeniu monitorovacích aktivít súvisiacich s kamerami a monitorovacími systémami. Dohodli sme sa, že obe budú opäť fungovať."

Grossi predtým počas soboty rokoval v Teheráne s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím. Do Iránu prišiel na dvojdňovú návštevu v snahe o obnovenie dialógu o iránskom jadrovom programe.

Po stretnutí so šéfom AEOI Mohammadom Eslámím Grossi vyhlásil, že absolvoval "konštruktívne rokovania", ktoré by podľa neho mohli vydláždiť cestu k obnoveniu jadrovej dohody z roku 2015.

Grossi pricestoval do Iránu len niekoľko dní po zisteniach, že Irán už obohacuje urán na 83,7 percenta, čím sa blíži k 90-percentnému obohateniu potrebnému na výrobu jadrovej bomby. MAAE sa snaží zistiť, či tak Teherán robí úmyselne alebo náhodne, ako tvrdí.