Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán povolil francúzskej vedkyni, aby na päť dní opustila väznicu Evin

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V máji roku 2020 bola Adelkhahová odsúdená na päť rokov väzenia za sprisahanie proti národnej bezpečnosti.

Paríž 9. augusta (TASR) - Iránske úrady povolili francúzskej vedkyni iránskeho pôvodu, ktorá je už tri roky za mrežami, aby na krátky čas opustila väzenie. Podľa agentúry AFP to v utorok uviedli podporovatelia vedkyne.

Fariba Adelkhahová dostala povolenie opustiť teheránsku väznicu Evin na päť dní. Toto voľno sa môže predĺžiť. Celý čas však bude pod dohľadom príslušných justičných orgánov.

Adelkhahovú, odborníčku na šiitský islam a vedúcu výskumu na parížskej univerzite Sciences Po, zatkli v júni roku 2019 spolu s jej francúzskym kolegom a partnerom Rolandom Marchalom.

V máji roku 2020 bola Adelkhahová odsúdená na päť rokov väzenia za sprisahanie proti národnej bezpečnosti. Jej prívrženci toto obvinenie vždy odsudzovali ako absurdné.

Marchala prepustili z väzby v marci roku 2020 a Adelkhahová bola od októbra toho istého roku doma v Teheráne, pričom bola monitorovaná za pomoci elektronického náramku. V januári tohto roku sa však opäť musela vrátiť do väzenia.

Irán zadržiava ešte ďalších troch francúzskych štátnych príslušníkov.

Benjamina Briera, rodáka z Lyonu, zadržali v máji roku 2020, keď pomocou dronu snímal scenérie v prírodnom parku v púšti neďaleko turkménsko-iránskych hraníc. Neskôr bol odsúdený na osem rokov väzenia za špionáž.

Začiatkom mája sa do väzenia dostali predstaviteľka francúzskych učiteľských odborov Cécile Kohlerová a jej partner Jacques Paris. Podľa Teheránu boli vzatí do väzby na základe obvinení súvisiacich s ohrozením bezpečnosti Iránu.

Irán trvá na tom, že cudzincov súdi spravodlivo. Ich príbuzní a aktivisti však tvrdia, že sú len "figúrkami v politickej hre" Teheránu.