Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irán povolil opustiť krajinu zadržiavanému Američanovi B. Namazimu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

To, či Baquer Irán opustil alebo kedy tak urobí, nebolo bezprostredne známe, dodáva Reuters.

Washington 5. októbra (TASR) - Irán povolil zadržiavanému Američanovi Baquerovi Namazimu opustiť krajinu a jeho syn Siamak Namazi dostal priepustku z väzenia. TASR správu prevzala v stredu z agentúr AFP a Reuters.

"Neoprávnene zadržiavanému americkému občanovi Baquerovi Namazimu bolo povolené opustiť Irán, a jeho synovi Siamakovi, tiež neoprávnene zadržanému, bola udelená priepustka z väzenia," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí. To, či Baquer Irán opustil alebo kedy tak urobí, nebolo bezprostredne známe, dodáva Reuters.

Organizácia Spojených národov v sobotu oznámila, že Baquerovi Namazimu úrady povolili opustiť Irán, aby absolvoval liečbu v zahraničí, píše Reuters. Právnik rodiny v ten istý deň oznámil, že jeho syn Siamak dostal týždňovú priepustku z väzenia v Teheráne, kde bol takmer sedem rokov.

Americkému podnikateľovi Siamak Namazi v roku 2015 počas návštevy príbuzných v Iráne úrady zakázali krajinu opustiť a neskôr ho zatkli za "kolaboráciu so zahraničnou vládou". Vo februári 2016 zadržali aj jeho otca, ktorý v minulosti pôsobil ako predstaviteľ Detského fondu OSN (UNICEF), a bol aj guvernérom provincie Chúzistán bohatej na ropu. V októbri 2016 oboch iránsky súd odsúdil za špionáž na desať rokov väzenia. Baquara Namaziho v roku 2018 prepustili zo zdravotných dôvodov a odvtedy si trest odpykával v domácom väzení.