Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Irán požiadal Interpol o vydanie medzinárodného zatykača na D. Trumpa

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americká armáda 3. januára 2020 na Trumpov pokyn zabila Solejmáního počas návštevy Iraku pri raketovom útoku vykonanom bezposádkovým dronom neďaleko bagdadského letiska.

Teherán 5. januára (TASR) - Irán požiadal policajnú organizáciu Interpol o vydanie medzinárodného zatykača na dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa v spojitosti s vlaňajším zabitím vplyvného iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního.

"V tejto súvislosti sme na Interpole podali žiadosť o 'červené upozornenie' proti 48 osobám vrátane Trumpa, amerických veliteľov a predstaviteľov Pentagónu, ako aj amerických vojakov v danom regióne," uviedol v utorok hovorca iránskeho rezortu spravodlivosti Golám Hosejn, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Irán v danej záležitosti "konštruktívne spolupracuje" aj so susedným Irakom, dodal hovorca vo vysielaní iránskej štátnej televízie.

Interpol (Medzinárodná kriminálna policajná organizácia - ICPO), založený v roku 1923, koordinuje policajné operácie svojich 194 členských štátov. Krajina môže pomocou "červeného upozornenia" požiadať ostatné krajiny o vypátranie a zadržanie osoby.

Americká armáda 3. januára 2020 na Trumpov pokyn zabila Solejmáního počas návštevy Iraku pri raketovom útoku vykonanom bezposádkovým dronom neďaleko bagdadského letiska.
Na archívnej snímke chlapec drží portrét generála Solejmáního, ktorého zabila americká armáda počas útoku v Iraku pred piatkovými modlidbami v Teheráne 3. januára 2020.
Foto: TASRAP

O život vtedy prišiel aj jeho vplyvný iracký spojenec abú Mahdí Muhandis, zástupca hlavného veliteľa milícií Hašd Šaabí (Ľudových mobilizačných síl - PMF), Iránom podporovanej organizácie zastrešujúcej desiatky šiitských milícií.

Generálmajor Solejmání bol veliteľom špeciálnych jednotiek Kuds, ktoré sú súčasťou elitných zložiek iránskych Revolučných gárd. V Iraku a ďalších krajinách tiež riadil činnosť milícií lojálnych Iránu.

Iránsky prezident Hasan Rúhání označil Solejmáního, ktorý zahynul ako 62-ročný, za národného hrdinu. Teherán pomstí jeho smrť "v pravý čas" a súčasne podnikne právne kroky proti Trumpovi i Pentagónu, uviedol prezident islamskej republiky.

Napätie medzi Washingtonom a Teheránom sa stupňuje odvtedy, ako Trump v roku 2018 stiahol USA z tzv. jadrovej dohody svetových veľmocí s Iránom a obnovil sankcie voči krajine, čo tamojšia vláda považuje za stratégiu "maximálneho nátlaku".