Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán pre pandémiu od apríla zastaví vydávanie tlače a časopisov

Na snímke člen iránskej armády kráča okolo postelí v dočasnej nemocnici s 2 000 lôžkami pre pacientov s koronavírusom COVID-19, ktorú zriadila armáda na medzinárodnom výstavisku v severnom Teheráne 26. marca 2020. Irán oznámil v sobotu úmrtie ďalších 139 ľudí na ochorenie spôsobované novým koronavírusom. Oficiálny celkový počet pacientov, ktorí chorobe v krajine podľahli, sa tak zvýšil na 2517. Foto: TASR/AP

Irán v rámci opatrení proti šíriacej sa pandémii nového koronavírusu pritom dočasne prepustil zhruba 100.000 trestancov.

Teherán 31. marca (TASR) - Irán v rámci boja proti pandémii COVID-19 zakáže od apríla vydávanie tlačených novín a časopisov. Táto blízkovýchodná krajina je mimoriadne ťažko zasiahnutá novým druhom koronavírusu.

"So zámerom účinne implementovať plán na zníženie spoločenských kontaktov, prijatý ministerstvom zdravotníctva, nebudú od 8. apríla vydávané žiadne tlačené noviny a budú dostupné iba v internetovej podobe," uviedol v pondelok podľa miestnych médií hovorca iránskeho ministerstva vnútra.

V krajine existuje približne 65 novín a časopisov vrátane športových listov, ktoré sú medzi Iráncami veľmi obľúbené, všíma si tlačová agentúra DPA.

Podľa rezortu zdravotníctva bolo v Iráne od februára zaznamenaných viac než 41.000 prípadov ochorenia na COVID-19 a 2757 súvisiacich úmrtí. Ministerstvo zároveň vyzvalo obyvateľov, aby zostávali doma. V Iráne sa prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 objavil 19. februára v meste Kom, ležiacom približne 140 kilometrov južne od hlavného mesta Teherán.

V krajine sa počas epidémie búria väzni. Z väzenia Sakkiz v provincii Kurdistan na západe krajiny utieklo 70 väzňov. Od začiatku roka vypukli nepokoje aj vo väzeniach v Alígúdárze, Hamadáne a Tabríze.

Irán v rámci opatrení proti šíriacej sa pandémii nového koronavírusu pritom dočasne prepustil zhruba 100.000 trestancov. Podľa odhadov za mrežami zostalo približne 50.000 ľudí vrátane páchateľov násilných trestných činov a tzv. "bezpečnostných prípadov".

Tieto prípady často predstavujú ľudia s dvojakým občianstvom alebo väzbami na Západ. Rodiny týchto zadržaných tvrdia, že ich Irán väzní z politických dôvodov alebo ich používa ako prostriedok výmeny pri vyjednávaniach.