Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Irán prepustil Španielku, ktorú zadržiaval v spojitosti s protestami

Na archívnej snímke protesty v Iráne. Foto: TASR/AP

Irán ešte stále zadržiava ďalšieho Španiela menom Santiago Sánchez Cogedor, ktorý bol zatknutý na začiatku októbra, pripomína RTVE.

Madrid 26. februára (TASR) - Iránske úrady v sobotu prepustili Španielku, ktorú zadržiavali od novembra 2022 po zatknutí v spojitosti s protivládnymi protestami v Iráne. Ďalší španielsky občan zostáva zadržaný. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry AFP a webovej stránky stanice RTVE.

Španielske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že táto žena Ana Baneirová Suárezová sa letecky vracia naspäť do vlasti.

Baneirová Suárezová podľa RTVE španielskemu ministrovi zahraničných vecí Josému Manuelovi Albaresovi potvrdila, že je v dobrom zdravotnom stave. Takisto je podľa svojich slov šťastná z návratu domov a vyjadrila poďakovanie ministerstvu zahraničných vecí za úsilie vynaložené pri jej návrate.

Baneirovú Suárezovú zatkli v Iráne na začiatku novembra; presné dôvody či okolnosti tohto kroku však neboli zverejnené.

Irán ešte stále zadržiava ďalšieho Španiela menom Santiago Sánchez Cogedor, ktorý bol zatknutý na začiatku októbra, pripomína RTVE. Tento muž podľa televízie RTVE v tom čase smeroval pešo do Kataru, kde sa chcel ako divák zúčastniť na majstrovstvách sveta vo futbale.

O zadržaní týchto dvoch španielskych občanov informoval začiatkom novembra aj Európsky parlament na svojej oficiálnej webovej stránke.

Masové celoštátne protesty vypukli v Iráne v polovici septembra 2022 po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania.