Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pri dopravnej nehode na juhovýchode Iránu zahynulo 28 Afgancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Každý rok príde na iránskych komunikáciách o život približne 17.000 ľudí.

Teherán 14. novembra (TASR) - Najmenej 28 Afgancov zahynulo a 21 ďalších osôb utrpelo zranenia pri dopravnej nehode na juhovýchode Iránu. Informovala o tom vo štvrtok stanica BBC s odvolaním sa na tlačovú agentúru ILNA.

K zrážke dvoch dodávok došlo pri meste Cháš v provincii Sístán a Balúčistán. Predmetnú oblasť často využívajú prevádzači, ktorí prepravujú migrantov cez afganské hranice - zvyčajne v zúfalých, stiesnených podmienkach.

Irán má celosvetovo jednu z najhorších bilancií bezpečnosti na cestách. Dôvodom je nerešpektovanie dopravných predpisov, ako aj nespoľahlivé vozidlá a nezodpovedajúce záchranné služby, tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Každý rok príde na iránskych komunikáciách o život približne 17.000 ľudí.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v októbri oznámila, že Irán od začiatku tohto roka repatrioval viac ako 383.000 Afgancov. Organizácia odhaduje, že v Iráne v súčasnosti bez príslušných dokladov žije pol druha až dva milióny afganských občanov.

Afganci cestujú do Iránu najmä z ekonomických dôvodov, ale vzhľadom na zúfalú ekonomickú situáciu v tejto krajine sa mnohí z nich do vlasti onedlho vracajú. Afganistan bojuje s vysokou nezamestnanosťou, so slabým hospodárstvom a s neistou bezpečnostnou situáciou, ktoré vedú jeho obyvateľov k migrácii do susedných krajín a zvyšku sveta.