Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Proti zabitiu generála Solejmáního protestujú desaťtisíce ľudí

Demonštranti v Teheráne. Foto: TASR/AP

Demonštranti po piatkových modlitbách zaplnili ulice v centre Teheránu.

Teherán 3. januára (TASR) - Desaťtisíce ľudí vyšli v piatok do ulíc iránskeho hlavného mesta Teherán na protest proti americkým "zločinom" po tom, ako americká armáda v Bagdade zabila vysokopostaveného iránskeho generála Kásema Solejmáního. Informoval o tom spravodajca agentúry AFP.

Demonštranti po piatkových modlitbách zaplnili ulice v centre Teheránu. Niesli transparenty, na ktorých bol zobrazený zabitý generál Kásem Solejmání, a kričali "Smrť Amerike". Na proteste sa zúčastnili ženy aj muži - mnohí z nich vo vyššom veku - a niektorí niesli portréty najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

Ako uviedla iránska tlačová agentúra IRNA, podobné demonštrácie sa konali aj v mestách Arák, Bodžnúrd, Hamadán, Hormozgán, Sanandadž, Semnán, Šíráz a Jazd. Ľudia sa zhromažďovali aj v Solejmáního rodnom meste Kermán.

Pentagón vo vyhlásení uviedol, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa.

Irán ústami iránskeho najvyššieho vodcu Alího Chameneího prisľúbil "krutú odplatu" a predvolal si švajčiarskeho diplomata reprezentujúceho americké záujmy v Teheráne, aby mu tlmočil protest.