Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Iránske revolučné gardy zadržali v Perzskom zálive tanker

Rýchloloď iránskych revolučných síl, ktorá sa plaví okolo zadržaného ropného tankera Stena Impero plávajúceho pod britskou vlajkou, trénuje zbraň v Hormuzskom prielive pri pobreží iránskeho prístavného mesta Bandar Abbas 21. júla 2019. Británia vyzvala v pondelok Irán, aby okamžite prepustil ropný tanker plávajúci pod britskou vlajkou, ktorý zadržal v piatok v Hormuzskom prielive. "Plavidlo bolo zadržané pod falošnou a nezákonnou zámienkou a Iránci by ho mali okamžite prepustiť aj s posádkou," povedal hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej. Dodal, že Británia si neželá konfrontáciu s Iránom, ale považuje za neakceptovateľné zadržať loď plaviacu sa medzinárodne uznanými námornými trasami. Foto: TASR/AP

Irán kontroluje Abú Músá i priľahlé ostrovy Malý a Veľký Tunb od čias, keď v roku 1971 oblasť opustili britské sily.

Dubaj 30. decembra (TASR) - Iránske revolučné gardy obsadili v pondelok v Perzskom zálive tanker a zadržali 16 členov jeho malajzijskej posádky. K incidentu došlo neďaleko strategicky významného ostrova Abú Músá. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa iránskej agentúra IRNA plavidlo prepravovalo milión 312.000 litrov paliva. Pod akou vlajkou sa tanker plavil, agentúra neuviedla.

Irán kontroluje Abú Músá i priľahlé ostrovy Malý a Veľký Tunb od čias, keď v roku 1971 oblasť opustili britské sily. Trojica ostrovov leží v oblasti vstupu do Hormuzského prielivu, cez ktorý prechádza približne pätina svetových dodávok ropy.