Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán sa pravdepodobne pripravuje na štart vesmírnej rakety

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Iránska štátna agentúra IRNA ešte v máji uviedla, že Teherán sa do marca 2023 chystá vyslať na obežnú dráhu Zeme sedem vlastných satelitov.

Teherán 14. júna (TASR) - Irán sa pravdepodobne pripravuje na odpálenie vesmírnej rakety. Vyplýva to zo satelitných záberov americkej spoločnosti Maxar Technologies. Deje sa tak v čase zvýšeného napätia medzi Teheránom a Západom pre iránsky jadrový program. TASR prevzala správu od agentúry AP.

Satelitné zábery Maxaru zobrazujú štartovaciu rampu v kozmodróme Imám Chomejní v iránskej provincii Semnán. Na jednej zo snímok je už raketa nasadená a pripravená na štartovacej rampe.

Teherán sa z tohto kozmodrómu už niekoľkokrát neúspešne pokúšal dostať svoje satelity na obežnú dráhu Zeme, pripomína AP.

Irán neinformoval o žiadnych plánoch štartu rakety z kozmodrómu. K snímkam sa zatiaľ nevyjadrila ani iránska delegácia pri OSN.

Iránska štátna agentúra IRNA ešte v máji uviedla, že Teherán sa do marca 2023 chystá vyslať na obežnú dráhu Zeme sedem vlastných satelitov.

Teherán v poslednom desaťročí vyslal na obežnú dráhu niekoľko satelitov, mali však iba krátku životnosť. V roku 2013 vyslal do vesmíru aj opicu.

Štarty nosných rakiet v Iráne sprevádzajú problémy. Pri jednom z neúspešných pokusov o odpálenie takejto rakety vo februári 2019 vypukol požiar, pri ktorom zahynuli traja iránski vedci, pripomína AP.