Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Irán si pre kritiku zo strany Janšu predvolal slovinskú veľvyslankyňu

Slovinský premiér Janez Janša, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uviedlo, že slovinskú veľvyslankyňu v Teheráne Kristinu Radejovú si predvolalo, aby jej v súvislosti s uvedeným stretnutím vyjadrilo dôrazný protest.

Teherán 11. júla (TASR) - Irán odsúdil v nedeľu "nepodložené obvinenia", ktoré na jeho adresu vyslovil premiér Slovinska Janez Janša. Teherán si v ich dôsledku predvolal slovinskú veľvyslankyňu, informovala agentúra AFP.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí označilo za "neprijateľnú a nediplomatickú" aj samotnú virtuálnu účasť Janšu na sobotňajšom stretnutí s predstaviteľmi iránskej exilovej opozičnej skupiny s názvom Organizácia ľudových mudžahedínov Iránu (MEK), na ktorej zmienené vyjadrenia zazneli.

Ministerstvo uviedlo, že slovinskú veľvyslankyňu v Teheráne Kristinu Radejovú si predvolalo, aby jej v súvislosti s uvedeným stretnutím vyjadrilo "dôrazný protest".

Exilová opozičná skupina Iránska národná rada odporu (NCRI), ktorá je politickým krídlom MEK, organizovala v sobotu vo svojej centrále v Albánsku stretnutie, ktorého súčasťou bola aj videokonferencia za účasti viacerých poslancov, predstaviteľov či bývalých členov vlád z USA, Británie i Francúzska.

Janša sa k účastníkom schôdzky prihovoril prostredníctvom internetu, pričom uviedol, že "iránsky ľud si zaslúži demokraciu, slobodu a ľudské práva, pričom medzinárodné spoločenstvo by ho malo plne podporovať". Zdôraznil tiež, že "iránsky režim musí niesť zodpovednosť za porušovanie ľudských práv".

Slovinský premiér ďalej vyzval na objasnenie hromadných popráv politických väzňov v Iráne v roku 1988, pri ktorých počas niekoľkých mesiacov zahynulo až 30.000 ľudí. Väčšinu z nich tvorili práve stúpenci MEK.

Objasnenie tohto "strašného masakru" je podľa Janšu obzvlášť dôležité "vzhľadom na skutočnosť, že (novým) iránskym prezidentom sa stane Ebráhím Raísí, ktorého Amnesty International za jeho rolu v tomto masakre obviňuje zo zločinov voči ľudskosti," dodal Janša.

Raísí, ktorý zvíťazil v júnových voľbách a prezidentského úradu sa ujme v auguste, akýkoľvek podiel na udalostiach z roku 1988 popiera.