Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Irán si pre reakcie na popravu predvolal aj francúzskeho veľvyslanca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsko popravu Zama nazvalo neakceptovateľným a barbarským činom a vážnym útokom na slobodu vyjadrenia a slobodu tlače.

Teherán 13. decembra (TASR) - Iránske ministerstvo zahraničných vecí si po nemeckom veľvyslancovi predvolalo v nedeľu aj francúzskeho ambasádora v Teheráne Philippa Thiébauda. Dôvodom je postoj krajín Európskej únie, ktoré kritizovali obesenie iránskeho novinára Rúholláha Zama odsúdeného v Iráne na trest smrti. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzsko popravu Zama nazvalo "neakceptovateľným a barbarským činom" a "vážnym útokom na slobodu vyjadrenia a slobodu tlače". Irán v reakcii označil vyjadrenie francúzskeho rezortu diplomacie týkajúce sa usmrtenia žurnalistu za "intervenčné".

Irán si už skôr v nedeľu predvolal nemeckého veľvyslanca v Teheráne Hansa-Uda Muzela.

Predstaviteľa iránskej exilovej opozície Zama (47) popravili v sobotu obesením po tom, čo iránsky najvyšší súd potvrdil júnový verdikt trestu smrti. Zam žil pod prísnou ochranou vo Francúzsku, kde dostal politický azyl. Vlani v októbri iránske revolučné gardy oznámili, že ho údajne vylákali do Iraku a tam zatkli.
Na archívnej snímke z 2. júna 2020 novinár a predstaviteľ exilovej opozície Rúholláh Zam.
Foto: TASR/AP

Novinár bol okrem iného odsúdený za svoju úlohu počas protestov proti ekonomickej politike iránskej vlády, ktoré sa konali v zime na prelome rokov 2017 a 2018. Iránsky súd ho v júni 2020 usvedčil aj z trestných činov súvisiacich so špionážou a snahou o zvrhnutie vlády. Podľa Iránu bol Zam riadený francúzskymi tajnými službami, spolupracoval s "nepriateľskou americkou vládou", konal proti bezpečnosti Iránu a urážal "posvätnosť islamu".

Irán podľa tlačovej agentúry IRNA označil kritický postoj EÚ za "neakceptovateľné zasahovanie do vnútorných záležitostí Teheránu".