Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Irán si predvolal ruského veľvyslanca pre spor v Perskom zálive

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Tri strategicky významné ostrovy v blízkosti Hormuzského prielivu, cez ktorý sa preváža takmer pätina svetovej produkcie ropy, sú príčinou dlhodobého sporu medzi SAE a Iránom.

Teherán 12. júla (TASR) - Teherán si v stredu predvolal ruského veľvyslanca, aby protestoval proti vyjadreniam týkajúcim sa sporných ostrovov v Perzskom zálive. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Predvolanie nasledovalo po pondelňajšom spoločnom vyhlásení Ruska a Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive (GCC). Vyhlásenie vyzýva na "mierové riešenie" napätej situácie okolo trojice ostrovov, ktoré kontroluje Irán, ale robia si na ne nárok aj Spojené arabské emiráty.

Ide o malé ostrovy Veľký a Malý Tumb a Abú Músá ležiace vo východnej časti Perzského zálivu. Podľa spoločného vyhlásenia Ruska a štátov GCC by sa celý spor mal riešiť prostredníctvom bilaterálnych rokovaní alebo na pôde Medzinárodného súdneho dvora, a to v súlade s princípmi medzinárodného práva a Charty OSN.

Ruský veľvyslanec v Teheráne Alexej Dedov bol preto v stredu predvolaný na pohovor na iránsky rezort diplomacie. Boli mu tam tlmočené "námietky voči obsahu predmetného vyhlásenia". Rusko bolo zároveň vyzvané, aby "napravilo svoju pozíciu v tejto záležitosti".

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí v utorok zopakoval, že spomínané ostrovy "budú Iránu patriť naveky a vydávanie podobných vyhlásení je v rozpore s priateľskými vzťahmi medzi Iránom a jeho susedmi."

Tri strategicky významné ostrovy v blízkosti Hormuzského prielivu, cez ktorý sa preváža takmer pätina svetovej produkcie ropy, sú príčinou dlhodobého sporu medzi SAE a Iránom.