Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Irán si predvolal vyslankyňu Talianska, ktorá zastupuje aj Kanadu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Irán a Kanada prerušili diplomatické vzťahy v roku 2012, a preto kanadské záujmy v Iráne zastupuje Taliansko.

Teherán 21. júna (TASR) - Irán si predvolal taliansku veľvyslankyňu Paolu Amadeiovú, ktorá v Teheráne zastupuje aj záujmy Kanady, po tom, čo Ottawa vo štvrtok zaradila iránske Revolučné gardy na svoj zoznam teroristických organizácií. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na iránsku tlačovú agentúru IRNA.

Irán a Kanada prerušili diplomatické vzťahy v roku 2012, a preto kanadské záujmy v Iráne zastupuje Taliansko.

Kanadský minister pre verejnú bezpečnosť Dominic LeBlanc vo štvrtok informoval o zaradení Revolučných gárd na zoznam teroristov. Iránsky režim podľa neho podporuje terorizmus a porušuje ľudské práva v Iráne aj mimo neho a usiluje sa destabilizovať medzinárodný poriadok založený na pravidlách.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání označil tento krok za nerozumný a politicky motivovaný. Dočasný iránsky minister zahraničných vecí Alí Bágherí na sociálnej sieti X uviedol, že "kanadská vláda bude zodpovedná za dôsledky tohto provokatívneho a nezodpovedného rozhodnutia".

Po zaradení na zoznam teroristických organizácií členovia iránskych Revolučných gárd nebudú mať povolené vstúpiť na územie Kanady a Kanaďania s nimi nebudú môcť obchodovať. Takisto môžu byť zmrazené akékoľvek aktíva príslušníkov gárd v Kanade.

Spojené štáty zaradili Revolučné gardy na svoj zoznam teroristov už v roku 2019. Európska únia na nich koncom mája uvalila sankcie za dodávky zbraní, ktoré sa používajú pri útokoch na Izrael, Ukrajinu aj v Červenom mori.