Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán tvrdí, že grécke tankery zadržal pre krádež iránskej ropy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty, Nemecko a Francúzsko vyzvali Irán, aby zadržané grécke tankery prepustil.

Teherán 4. júna (TASR) - Najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí v sobotu uviedol, že zadržanie dvoch gréckych tankerov, ku ktorému prišlo koncom mája, je odplatou za to, že Grécko "ukradlo" iránsku ropu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Grécko ukradlo iránske pohonné látky. Toto statočné (sily) Islamskej republiky odplatili zadržaním nepriateľských lodí," uviedol Chameneí počas televízneho príhovoru venovanému výročiu úmrtia ajatolláha Rúholláhu Chomejního, zakladateľa Iránskej islamskej republiky, ktorý zomrel v júni v roku 1989.

"Ste to vy, kto ukradol našu ropu," pokračoval Chameneí, keď hovoril o "nepriateľoch" svojej krajiny.

Iránske Revolučné gardy zadržali dva grécke tankery 27. mája v Perzskom zálive, pričom vtedy uviedli, že plavidlá porušili bližšie nešpecifikované predpisy. Tento krok Iránu označilo Grécko za pirátstvo.

K zadržaniu tankerov plaviacich sa pod gréckymi vlajkami pritom prišlo iba dva dni po tom, ako Atény potvrdili, že pošlú Spojeným štátom 115.000 ton iránskej ropy z tankera plaviaceho sa pod ruskou vlajkou, ktorý Grécko zadržalo v apríli pre obvinenia z porušenia sankcií. Iránske námorné úrady pritom aprílové zadržanie tankerov Gréckom označilo za "medzinárodnú krádež".

Spojené štáty, Nemecko a Francúzsko vyzvali Irán, aby zadržané grécke tankery prepustil.