Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Irán tvrdí, že kruté sankcie USA zhoršia utrpenie Sýrčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Irán je spolu s Ruskom jedným z hlavných spojencov Sýrie v občianskej vojne, ktorá sužuje krajinu od roku 2011.

Teherán 18. júna (TASR) - Irán odsúdil vo štvrtok nové sankcie Spojených štátov, ktoré trestajú každú spoločnosť spolupracujúcu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Sankcie označil Teherán za "kruté" a dodal, že iba zhoršia utrpenie občanov vo vojnou zničenej krajine, uviedla agentúra AFP.

Sankčné opatrenia sú prvými reštrikciami podľa zákona o ochrane civilného obyvateľstva Sýrie, známeho ako Caesar Syria Civilian Protection Act. Je platný od stredy a pomenovaný podľa pseudonymu sýrskeho vojenského fotografa, ktorý zo Sýrie ušiel s tisíckami snímok obetí mučenia Asadovou vládou.

Zákon sa vzťahuje na všetky spoločnosti spolupracujúce s Asadom a snaží sa súčasne zabrániť tomu, aby spravodlivosti unikli tí, čo sú v Sýrii zodpovední za porušovanie ľudských práv. Na zozname sa nachádza 39 mien vrátane Asadovej manželky Asmy.

Okrem toho tento zákon blokuje pomoc Spojených štátov pri obnove spustošenej Sýrie.

Irán "nerešpektuje také kruté a jednostranné sankcie, ktoré sú skôr šikanou, a považuje ich za ekonomický terorizmus proti sýrskym občanom," uviedol hovorca vlády Abbás Músaví.

Podľa neho sankcie nie sú v súlade s "medzinárodnými zákonmi a ľudskými hodnotami" a len "prehĺbia utrpenie obyvateľov Sýrie", ktorí sa zároveň musia vyrovnať aj s pandémiou nového druhu koronavírusu.

Músaví prisľúbil, že Teherán bude aj naďalej udržiavať hospodárske vzťahy s Damaskom.

Irán je krajinou, na ktorú USA v roku 2018 tiež uvalili sankcie, keď americký prezident Donald Trump odstúpil od historickej jadrovej dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami (Spojené štáty, Čína, Francúzsko, Británia, Rusko a Nemecko). Táto dohoda mala zaručovať Iránu uvoľnenie ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu.

Irán je spolu s Ruskom jedným z hlavných spojencov Sýrie v občianskej vojne, ktorá sužuje krajinu od roku 2011. AFP odhaduje, že od začiatku pri nej zahynulo 380.000 ľudí a niekoľko miliónov ľudí muselo opustiť svoje domovy.