Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Irán tvrdí, že sa mu podarilo dosiahnuť dohodu s USA o výmene väzňov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

AP však upozorňuje, že Abdollahján svoje tvrdenia ničím nepodložil a v minulosti sa podobne vyjadril aj o dohode s USA týkajúcej sa zmrazenia iránskych aktív a iných záležitostí.

Teherán 12. marca (TASR) - Irán a Spojené štáty dosiahli dohodu o výmene väzňov, oznámil v nedeľu iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Biely dom to neskôr poprel. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na iránsku štátnu televíziu.

"Dosiahli sme v uplynulých dňoch dohodu ohľadom výmeny väzňov medzi Iránom a USA a ak na americkej strane pôjde všetko dobre, myslím si, že zakrátko budeme svedkami výmeny väzňov," uviedol Abdollahján.

AP však upozorňuje, že Abdollahján svoje tvrdenia ničím nepodložil a v minulosti sa podobne vyjadril aj o dohode s USA týkajúcej sa zmrazenia iránskych aktív a iných záležitostí, pričom tieto jeho tvrdenia sa nenaplnili.

Hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price neskôr označil Abdollahjánove tvrdenia za "ďalšiu mimoriadne krutú lož, ktorá len prehlbuje utrpenie rodín väzňov". Dodal, že Spojené štáty neúnavne pracujú na zaistení prepustenia Američanov nespravodlivo väznených v Iráne, uvádza agentúra AFP.

Irán už zadržal niekoľko ľudí s pasmi západných krajín alebo s väzbami na nich, aby ich mohol použiť pri vyjednávaní so zahraničnými krajinami, píše AP.

V súčasnosti sú pritom v Iráne väznení štyria americkí občania čeliaci sporným obvineniam zo špionáže. Všetci zadržaní majú dvojité americké-iránske občianstvo, čo Teherán neuznáva.

Jedným z Američanov väznených v Iráne je napríklad podnikateľ Siamak Namazi, ktorý bol v roku 2016 odsúdený na desať rokov väzenia za špionáž a spoluprácu s americkou vládou.