Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Irán tvrdí,že nebude žiadať o povolenie na posilnenie vzťahov s Ruskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teherán v novembri priznal, že do Ruska poslal bezpilotné lietadlá, ale trvá na tom, že boli dodané ešte pred ruskou februárovou inváziou na Ukrajinu.

Teherán 18. decembra (TASR) - Iránske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že nebude "od nikoho žiadať povolenie" na rozšírenie vzťahov s Ruskom, čím odmietlo obavy USA z narastajúceho vojenského partnerstva medzi Teheránom a Moskvou. Píše o tom tlačová agentúra AFP.

Západné krajiny obviňujú Irán z dodávok bezpilotných lietadiel do Ruska, ktoré Kremeľ údajne používa na útoky proti Ukrajine, a uvalili sankcie na Teherán, ktorý však tieto obvinenia opakovane popiera.

Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns v piatok povedal, že vojenská spolupráca medzi Iránom a Ruskom "predstavuje reálnu hrozbu" pre spojencov USA na Blízkom východe.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání označil tieto komentáre za "nepodložené" a povedal, že sú súčasťou "propagandistickej vojny USA proti Iránu".

Teherán "pri regulácii svojich zahraničných vzťahov koná nezávisle a od nikoho si nežiada povolenie", uviedol Kanání v nedeľňajšom vyhlásení. Dodal, že iránske "národné záujmy" diktujú jeho politiku.

"Spolupráca medzi Iránom a Ruskom v rôznych oblastiach vrátane obrany sa rozširuje v rámci spoločných záujmov a nie je namierená proti žiadnej tretej krajine," ozrejmil Kanání.

Podľa jeho slov "americkí predstavitelia pokračujú vo svojich nepodložených politických tvrdeniach a nezákonných krokoch proti Iránskej islamskej republike a spochybňujú konvenčnú obrannú a vojenskú spoluprácu medzi Iránom a Ruskom".

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby 9. decembra označil vojenské partnerstvo Teheránu a Moskvy za "škodlivé" pre Ukrajinu, susedov Iránu a svet. Teherán v novembri priznal, že do Ruska poslal bezpilotné lietadlá, ale trvá na tom, že boli dodané ešte pred ruskou februárovou inváziou na Ukrajinu.