Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irán údajne identifikoval osobu zodpovednú za incident v Natanzi

Na archívnej snímke z 5. novembra 2019 závod na obohacovania uránu Natanz v Iráne. Foto: TASR/AP

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v pondelok v štátnej televízii pripísal vinu priamo Izraelu.

Teherán/Berlín 12. apríla (TASR) - Irán v pondelok oznámil, že identifikoval osobu zodpovednú za výpadok prúdu v podzemnom závode na obohacovania uránu v Natanze. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na iránske médiá.

"Osoba bola identifikovaná... prijímajú sa nevyhnutné opatrenia na zadržanie tohto človeka, ktorý spôsobil výpadok elektriny v jednej z hál v areáli v Natanzi," píše iránsky spravodajský server nournews.ir. s odvolaním sa na zdroje z prostredia spravodajských služieb. Podrobnosti však neuviedol.

Nemecko vyjadrilo v pondelok v súvislosti s incidentom znepokojenie. Incident, z ktorého Irán obvinil Izrael, podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa citovaného agentúrou AFP "nie je pozitívnym prínosom" pre prebiehajúce rozhovory zamerané na oživenie tzv. jadrovej dohody. Rokovania sa začali minulý týždeň a v utorok budú pokračovať vo Viedni.

Iránska agentúra pre atómovú energiu v nedeľu informovala o havárii v sieti na rozvod elektriny v závode na obohacovanie uránu v Natanze. Pri incidente nebol nikto nebol zranený a nedošlo ani ku kontaminácii životného prostredia.

Hoci sa k zodpovednosti za tento čin nikto neprihlásil, podozrenie padlo na Izrael, kde viaceré médiá informovali o kybernetickom útoku vykonanom izraelskou tajnou službou, ktorý spôsobil výpadok elektriny v iránskom zariadení.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v pondelok v štátnej televízii pripísal vinu priamo Izraelu. "Sionisti sa chcú pomstiť za náš pokrok pri rušení sankcií ... Nepadneme do ich pasce ... Nedovolíme, aby tento sabotážny akt ovplyvnil jadrové rozhovory," uviedol Zaríf.

Len v sobotu Irán oznámil, že v Natanzi uviedol do činnosti 194 pokročilých centrifúg typu IR-6 a IR-5, ktoré rýchlejšie obohacujú urán.