Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Údajného špióna CIA odsúdili na smrť, poprava bude čoskoro

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Predstavitelia CIA sa k tejto správe bezprostredne nevyjadrili.

Teherán 4. februára (TASR) - V Iráne odsúdili na smrť muža, ktorý údajne vykonával špionáž pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA). Zameriaval sa pritom na informácie týkajúce sa iránskeho jadrového programu, oznámila agentúra Reuters.

"Amir Rahimpur, ktorý bol špiónom CIA, nechal si zaplatiť veľké peniaze a pokúsil sa tejto americkej tajnej službe odovzdať časť informácií týkajúcich sa iránskeho jadrového programu, bol odsúdený na smrť," uviedol hovorca iránskej justície Gholámhosejn Esmáílí.

Vymeraný trest podľa neho nedávno potvrdil aj iránsky najvyšší súd, takže poprava odsúdeného sa uskutoční už "čoskoro". Podrobnejšie informácie o mužovi ani o jeho špionážnej činnosti hovorca nezverejnil.

Predstavitelia CIA sa k tejto správe bezprostredne nevyjadrili.

Dve ďalšie osoby usvedčené zo špionáže pre CIA dostali podľa Esmáílího po 15 rokov väzenia: desať rokov za špionážnu činnosť a päť za ohrozenie iránskej národnej bezpečnosti. Totožnosť týchto dvoch osôb Esmáílí nezverejnil; uviedol len to, že sa angažovali v "charitatívnych" aktivitách, napísala agentúra AP.

V Iráne odsúdili na smrť už niekoľko údajných amerických alebo izraelských špiónov. V auguste 2016 napríklad bol napríklad popravený obesením iránsky jadrový vedec Šahram Amírím, ktorý mal poskytovať Spojeným štátom citlivé informácie týkajúce sa nukleárnych programov Teheránu.