Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irán Ukrajine nevydá čierne skrinky zostreleného ukrajinského lietadla

Havária ukrajinského lietadla v Iráne, archívne foto. Foto: TASR/AP

Na palube bolo 176 ľudí, z ktorých nikto neprežil. Medzi obeťami sú občania Ukrajiny, Iránu, Kanady, Švédska, Afganistanu, Nemecka a Británie.

Teherán 31. mája (TASR) - Irán sa rozhodol, že čierne skrinky zostreleného ukrajinského lietadla typu Boeing na Ukrajinu nepošle. Namiesto toho ich zrejme zašle do inej krajiny, zrejme do Francúzska, informovala agentúra ISNA.

Ide o zapisovače letových údajov a rozhovorov a diania v pilotnej kabíne z lietadla leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines, ktoré sa 8. januára tohto roku zrútilo len niekoľko minút po štarte z teheránskeho Letiska imáma Chomejního.

Na palube bolo 176 ľudí, z ktorých nikto neprežil. Medzi obeťami sú občania Ukrajiny, Iránu, Kanady, Švédska, Afganistanu, Nemecka a Británie.

Iránska strana najprv tvrdila, že k nehode došlo v dôsledku technických problémov lietadla.

Neskôr, 11. januára, Irán oznámil, že ukrajinské lietadlo omylom zostrelila iránska armáda, konkrétne jej zložka revolučné gardy.

Riaditeľ odboru vyšetrovania katastrof v iránskom úrade civilného letectva Hasan Rezá Afar predtým podľa ruského denníka Kommersant povedal, že Irán nebude zdieľať údaje s Ukrajinou pre únik informácií.

Toto rozhodnutie Teherán prijal v dôsledku zverejnenia zvukového záznamu rozhovoru medzi letiskovým dispečerom a pilotom jedného z iránskych lietadiel, z ktorého vyplynulo, že pilot v čase havárie ukrajinského lietadla videl na nebi záblesk rakety.