Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Irán uskutočnil skúšku ďalšej rakety, tvrdí americký minister Pompeo

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Foto: TASR/AP

Podľa Pompea Irán stupňuje testovanie a šírenie rakiet.

Buenos Aires 1. decembra (TASR) - Irán uskutočnil skúšku ďalšej rakety. Tvrdí to americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

"Iránsky režim práve odskúšal balistickú raketu stredného doletu, ktorá je schopná niesť viac bojových hlavíc. Tento test je v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2231," napísal v sobotu Pompeo, ktorý sa zúčastňuje summite skupiny G20 v Buenos Aires, na svojom konte na Twitteri.

Irán podľa Pompea stupňuje testovanie a šírenie rakiet. "Odsudzujeme tento čin a vyzývame Irán, aby ukončil tieto aktivity," konštatoval šéf americkej diplomacie.

Iránsky minister obrany Amír Hátamí v auguste oznámil, že jeho krajina bude vyrábať nové balistické rakety s krátkym doletom s názvom Fátih Mobín. Tieto rakety novej generácie sú podľa neho presnejšie než predchádzajúce a sú určené len na sebaobranu.

Irán čelí kritike za svoj raketový program, najmä za rakety so stredným doletom, ktoré môžu zasiahnuť aj územie jeho úhlavného nepriateľa Izrael. Teherán túto kritiku odmieta a tvrdí, že ide výhradne o sebaobranu vzhľadom na hrozby, ktorým čelí zo strany Spojených štátov a regionálnych rivalov, akými sú Izrael a Saudská Arábia.