Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán úspešne otestoval nosnú raketu Zúldžanáh

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o trojstupňovú raketu, ktorá môže používať motory na pevné aj tekuté palivo. Je schopná niesť náklad s hmotnosťou 220 kilogramov a dostať sa do výšky 500 kilometrov.

Teherán 26. júna (TASR) - Irán úspešne vykonal druhý skúšobný štart nosnej rakety Zúldžanáh určenej na vynášanie družíc do kozmu. S odvolaním sa na iránske ministerstvo obrany o tom v nedeľu informovala agentúra Fars, podľa ktorej bol štart rakety úspešný.

Ide o trojstupňovú raketu, ktorá môže používať motory na pevné aj tekuté palivo. Je schopná niesť náklad s hmotnosťou 220 kilogramov a dostať sa do výšky 500 kilometrov.

Agentúra AP v nedeľu uviedla, že správ& o štarte rakety Zúldžanáh sa objavili len deň po tom, ako sa Irán a Európska únia dohodli na obnovení pozastavených rokovaní o nefungujúcej jadrovej dohode uzavretej medzi Iránom a svetovými mocnosťami.

Podľa AP nie je jasné, kedy presne bola raketa vypustená, ale oznámenie prišlo po tom, ako sa družicami podarilo zachytiť prípravy na odpaľovacej rampe v púšti. Irán zhruba v tom čase aj priznal, že plánuje testy rakety Zúldžanáh.

Predchádzajúce štarty iránskych rakiet vyvolali protesty zo strany Spojených štátov, ktoré tvrdia, že takéto vypúšťanie družíc je v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN vyzývajúcej Irán, aby sa vyhol akejkoľvek činnosti súvisiacej s balistickými raketami schopnými prepraviť jadrové zbrane.

Teherán však trvá na tom, že nemá žiadny zámer nadobudnúť jadrové zbrane. Uvádza, že jeho aerokozmické aktivity sú mierového charakteru a v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN.