Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Irán úspešne vyskúšal vlastné systémy protivzdušnej obrany

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Foto: TASR/AP

Zrušenie zbrojného embarga umožňuje Iránu nakupovať a predávať vojenské vybavenie vrátane tankov, obrnených vozidiel, bojových lietadiel, vrtuľníkov a ťažkého delostrelectva.

Teherán 21. októbra (TASR) - Irán v stredu počas vojenských cvičení uskutočnil skúšku systémov protivzdušnej obrany domácej výroby. Systémy Chordád 3 a Chordád 15 počas nich zasiahli vytýčené ciele, ktoré sa nachádzali v stredných a vysokých nadmorských výškach, informovala podľa agentúry AFP webová stránka štátnej televízie IRIB.

Manévre s kódovým názvom Obrancovia neba sa konali v "oblasti pokrývajúcej polovicu územia krajiny" po tom, ako Irán cez víkend oznámil, že v nedeľu ráno v súlade s podmienkami jadrovej dohody vypršala platnosť desať rokov trvajúceho zbrojného embarga Bezpečnostnej rady OSN uvaleného za jeho jadrový program. Následne Irán deklaroval, že je viac naklonený predaju zbraní ako ich nákupu.

Zrušenie zbrojného embarga umožňuje Iránu nakupovať a predávať vojenské vybavenie vrátane tankov, obrnených vozidiel, bojových lietadiel, vrtuľníkov a ťažkého delostrelectva.

Iránsky minister zahraničných Mohammad Džavád Zaríf v utorok vyhlásil, že jeho krajina nemá v úmysle zapojiť sa do "pretekov v zbrojení v regióne".

Irán v roku 2015 uzavrel dohodu s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN (Spojenými štátmi, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou) a Nemeckom. Spojené štáty po nástupe prezidenta Donalda Trumpa k moci od dohody v máji 2018 odstúpili a uvalili na Teherán sériu sankcií. Washingtonu sa však v auguste nepodarilo získať podporu BR OSN na predĺženie zbrojného embarga na dobu neurčitú.

Jadrová dohoda zaväzovala Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.