Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Irán: Útoky USA a Británie na húsíov podnietia neistotu v regióne

Na archívnej snímek zbrojný obranný kanón. Foto: TASR/AP

Tieto útoky sú jasným porušením suverenity a územnej celistvosti Jemenu, uviedol hovorca iránskej diplomacie Násir Kanání.

Teherán 12. januára (TASR) - Iránske ministerstvo zahraničných vecí v piatok odsúdilo útoky Spojených štátov a Británie voči húsíjským povstalcom v Jemene. Teherán upozornil, že tento krok podnieti "neistotu a nestabilitu" v regióne. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Dôrazne odsudzujeme vojenské útoky, ktoré dnes ráno uskutočnili Spojené štáty a Spojené kráľovstvo na niekoľko miest v Jemene... Tieto útoky sú jasným porušením suverenity a územnej celistvosti Jemenu," uviedol hovorca iránskej diplomacie Násir Kanání.

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že letecké údery USA a Británie na pozície húsíjských povstalcov v Jemene boli obranou akciou. Zároveň varoval pred ďalšími opatreniami, ak húsíovia budú pokračovať v útokoch na lode v Červenom mori.

Biden dodal, že údery proti jemenským povstalcom boli uskutočnené s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Holandska.

Jemenskí povstalci v uplynulých týždňoch opakované útočili na lode v Červenom mori. Tvrdia, že ide o solidaritu s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas.

Útoky povstalcov na lode v Červenom mori ohrozujú kľúčovú plavebnú trasu, po ktorej sa prepravuje 12 percent svetového obchodu.