Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Irán uvalil sankcie na amerického veľvyslanca a dvoch diplomatov

Iránska vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Teherán diplomatov obvinil tiež z účasti na zabití Kásema Solejmáního, najvplyvnejšieho iránskeho generála, ktorý zahynul v januári v Iraku pri útoku americkým bezpilotným lietadlom.

Teherán 23. októbra (TASR) - Teherán uvalil v piatok sankcie na veľvyslanca USA a dvoch ďalších amerických diplomatov v Iraku za ich údajné teroristické činy proti iránskym záujmom. Došlo k tomu v reakcii na obdobný štvrtkový krok Washingtonu, informovala agentúra AFP.

Veľvyslanec USA v Iraku Matthew Tueller a ďalší dvaja americkí diplomati, menovite Steve Fagin a Rob Waller, sa podľa iránskeho ministerstva zahraničných vecí "podieľali na organizovaní, financovaní, vedení a páchaní teroristických činov proti záujmom vlády alebo občanov Iránu". Teherán diplomatov obvinil tiež z účasti na zabití Kásema Solejmáního, najvplyvnejšieho iránskeho generála, ktorý zahynul v januári v Iraku pri útoku americkým bezpilotným lietadlom.

Krok Teheránu prichádza bezprostredne po tom, ako Washington vo štvrtok uvalil sankcie na päť iránskych inštitúcií za ich údajné "drzé pokusy" ovplyvniť priebeh amerických prezidentských volieb, pričom islamská republika tieto obvinenia rázne odmieta.

USA mimo toho zaradili vo štvrtok na sankčný zoznam aj iránskeho veľvyslanca v Bagdade Íradža Masdžedího, a to pre obvinenia, že ako generál iránskych Revolučných gárd vyvíjal aktivity zamerané na destabilizáciu Iraku.

Masdžedí iránskym médiám povedal, že správa o zaradení na sankčný zoznam "ho potešila". "Teroristický a kriminálny režim Spojených štátov ma opäť raz zaradil na svoj nespravodlivý sankčný zoznam, spolu s 80 miliónmi Iráncami," dodal.

Diplomatické vzťahy medzi Teheránom a Washingtonom sa výrazne zhoršili po tom, ako v roku 2018 šéf Bieleho domu Donald Trump jednostranne odstúpil od jadrovej dohody z roku 2015 a opätovne voči Iránu zaviedol hospodárske a iné sankcie.

V auguste sa americká vláda pokúsila o znovuzavedenie sankcií OSN na Irán a predĺženie zbrojného embarga - ktoré už medzitým (18. októbra) vypršalo - tento krok však odmietli prakticky všetky krajiny v Rade bezpečnosti OSN vrátane spojencov USA.