Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán si v spojitosti s protestami znovu predvolal veľvyslanca Nemecka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predstavitelia nemeckej vlády opakovanie kritizovali násilie iránskych úradov voči demonštrantom.

Teherán 28. novembra (TASR) - Irán si po minulotýždňovom mimoriadnom zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva opätovne predvolal nemeckého veľvyslanca Hansa-Uda Muzela. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na pondelkové vyhlásenie iránskej štátnej tlačovej agentúry IRNA.

Teherán obviňuje Berlín zo zasahovania do svojich vnútorných záležitostí a "nepodložených vyjadrení". Iránske ministerstvo zahraničných vecí si preto Muzela v predchádzajúcich týždňoch predvolalo už viackrát.

V Iráne už viac než dva mesiace pokračujú demonštrácie proti politickému vedeniu krajiny, ktoré vypukli po smrti mladej Kurdky Mashy Amíníovej. Predstavitelia nemeckej vlády opakovanie kritizovali násilie iránskych úradov voči demonštrantom.

Rada OSN pre ľudské práva vo štvrtok odsúdila Irán za potláčanie pokojných protestov. Zároveň odhlasovala vytvorenie misie, ktorá bude vyšetrovať krvavé zásahy proti demonštrantom. Vznik misie žiadalo Nemecko a Island, pripomína DPA.

Iránska aktivistická tlačová agentúra HRANA počas uplynulého víkendu uviedla, že protesty si vyžiadali už najmenej 448 mŕtvych, medzi ktorými je aj 63 detí. Zahynulo pri nich aj 57 členov bezpečnostných síl a približne 18.170 osôb bolo zatknutých.