Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Irán v utorok znovu otvorí veľvyslanectvo v Rijáde

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rijád 5. júna (TASR) - Irán v utorok po siedmich rokoch znovu otvorí svoje veľvyslanectvo v Saudskej Arábii. Uviedol to zdroj z prostredia saudskoarabskej diplomacie, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Iránske veľvyslanectvo (v Saudskej Arábii) sa otvorí v utorok o 18.00 miestneho času (17.00 h SELČ)," uviedol diplomatický zdroj v Rijáde. Saudská Arábia zatiaľ neoznámila dátum otvorenia svojho veľvyslanectva v Teheráne.

Znovuotvorenie ambasády umožnila dohoda o obnovení vzájomných vzťahov medzi oboma krajinami z 10. marca, ktorú sprostredkovala Čína. Iránska diplomatická misia sa do Saudskej Arábie vráti pod vedením Alírezá Enajátího, ktorý pôsobil ako veľvyslanec v Kuvajte.

Saudská Arábia a Irán prerušili diplomatické vzťahy v roku 2016, keď iránski demonštranti po poprave prominentného šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii zaútočili v Teheráne na jej ambasádu. Obe regionálne mocnosti v Perzskom zálive tiež podporovali znepriatelené sily v občianskej vojne v Jemene - Saudská Arábia tamojšiu vládu a Irán povstalcov.