Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Irán varoval pred odplatou za Solejmáního, ak Trump nebude súdený

Donald Trump, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Solejmáního zabila 3. januára 2020 neďaleko letiska v irackom hlavnom meste Bagdad pri útoku dronom americká armáda na rozkaz vtedajšieho prezidenta Trumpa.

Teherán 3. januára (TASR) - Iránsky prezident Ebráhím Raísí v pondelok prisľúbil pomstu za atentát na iránskeho generála Kásema Solejmáního spred dvoch rokov, ak nebude bývalý prezident USA Donald Trump postavený pred spravodlivosť za nariadenie tohto činu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ak Trump a (bývalý americký minister zahraničných vecí Mike) Pompeo nebudú postavení pred spravodlivý súd za trestný čin vraždy generála Solejmáního, moslimovia pomstia nášho mučeníka," povedal Raísí v televíznom prejave.

Solejmáního zabila 3. januára 2020 neďaleko letiska v irackom hlavnom meste Bagdad pri útoku dronom americká armáda na rozkaz vtedajšieho prezidenta Trumpa.

Chlapec drží portrét generála Solejmáního, ktorého zabila americká armáda počas útoku v Iraku pred piatkovými modlidbami v Teheráne 3. januára 2020.
Foto: TASRAP


Solejmání velil elitným jednotkám al-Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí, a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe.

Proiránske šiitské militantné skupiny v Iraku prisľúbili odplatu za jeho zabitie. Ukončenie útokov proti americkým objektom zároveň podmienili úplným stiahnutím amerických vojakov z Iraku, kde pôsobili ako súčasť medzinárodnej koalície bojujúcej proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Bojová misia tejto koalície pod vedením USA sa v Iraku skončila v posledný deň roka 2021, od nového roka je už obmedzená len na vojenský výcvik, poradenstvo a podporu irackých bezpečnostných síl. Na tieto účely však v krajine zostáva približne 2500 amerických a 1000 vojakov iných krajín.