Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V iránskych prezidentských voľbách zvíťazil Rúhání

Volička hlasuje v iránskych prezidentských voľbách 14. júna 2013 v Los Angeles. Foto: TASR/AP

V zmysle volebných pravidiel musí kandidát v prvom kole získať aspoň 50 percent hlasov, aby bol zvolený za hlavu štátu.

Teherán 15. júna (TASR) - Bývalý iránsky jadrový vyjednávač Hasan Rúhání zvíťazil v piatkových prezidentských voľbách. Oznámil to dnes prostredníctvom štátnej televízie minister vnútra Mostafá Mohammad Nadžár.

Umiernený duchovný Rúhání získal 50,71 percenta hlasov, druhé kolo volieb tak nebude potrebné. K urnám podľa agentúry Reuters prišlo 72 percent z 50 miliónov oprávnených voličov.

Agentúra AP dodala, že konzervatívni oponenti Rúháního, ktorý sľúbil presadzovať politiku uvoľňovania napätia a interakcie s vonkajším svetom, skončili ďaleko za ním.

Teheránsky starosta Mohammad Báker Kálíbáf získal 16,56 percenta hlasov, vyjednávač v jadrovej problematike Saíd Džalílí 11,36, bývalý veliteľ islamských revolučných gárd Mohsen Rezáí 10,58, bývalý minister zahraničných vecí Alí Akbar Velájatí 6,18 a člen vlády bývalého prezidenta Mohammad Gharazí 1,22.

Podľa agentúry Reuters by mohol Rúhání udržať na uzde nepriateľstvo medzi Iránom a jeho arabskými susedmi. Mnohí Arabi však pochybujú, že môže ukončiť sektársku konfrontáciu, ktorá sa rozpútala v Sýrii. Rúhání, šiitský duchovný, bude mať totiž obmedzené slovo v politike, ktorú určuje najvyšší iránsky líder ajatolláh Alí Chameneí.

Do Rúháního podľa agentúry AP vkladajú nádeje mnohí reformne orientovaní obyvatelia Iránu.

V zmysle volebných pravidiel musí kandidát v prvom kole získať aspoň 50 percent hlasov, aby bol zvolený za hlavu štátu. Irán má viac než 50 miliónov oprávnených voličov. Hlasovanie vo voľbách, z ktorého vzišiel nástupca súčasného prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, predĺžili pre veľký záujem o päť hodín v hlavnom meste Teherán a o štyri hodiny vo zvyšku krajiny.

Rada strážcov schválila výsledok prezidentských volieb
Teherán 19. júna (TASR) - Iránska štátna televízia dnes oznámila, že Rada strážcov, ktorá je hlavným ústavným a volebným dozorným orgánom v krajine, schválila výsledok piatkových prezidentských volieb. Už v prvom kole hlasovania v nich zvíťazil relatívne umiernený kandidát Hasan Rúhání, ktorý získal takmer 51 percent všetkých hlasov.

Informovala o tom agentúra Associated Press.

Keďže Rúhání získal nadpolovičnú väčšinu hlasov, druhé kolo už nebolo potrebné, konštatovala v dnešnej správe Rada strážcov. Rúhání sa ujme funkcie v auguste, na čele krajiny vystrieda prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Novozvolený prezident sa zaviazal usilovať o zlepšenie vzťahov so svetom a má v úmysle dosiahnuť zmiernenia sankcií, ktoré na Irán pre sporný jadrový program uvalil Západ. Neponúkol však obmedzenie tohto programu, ktoré Západ požaduje.

Západ podozrieva Irán, že obohacuje urán, aby mohol získať jadrovú zbraň. Irán to popiera.


Kandidáti na iránskeho prezidenta. Mohammad Gharazi, Mohsen Rezaei, Mohammad Bagher Qalibaf and Gholam Ali Haddad Adel. Bottom row from left are Hasan Rowhani, Mohammad Reza Aref, Ali Akbar Velayati, Saeed Jalili.
Foto: TASR/AP