Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán vylúčili z Komisie OSN pre postavenie žien

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová ešte začiatkom novembra uviedla, že Spojené štáty budú spolupracovať s ostatnými krajinami v záujme vylúčiť Irán z komisie.

New York 14. decembra (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) v stredu odhlasovala vylúčenie Iránu z Komisie OSN pre postavenie žien (UNCSW) za brutálne zásahy bezpečnostných zložiek proti celoštátnym protestom, na čelo ktorých sa v tejto islamskej krajine postavili ženy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Za vylúčenie Iránu hlasovalo dovedna 29 členov Hospodárskej a sociálnej rady (ECOSOC), osem krajín bolo proti a 16 sa hlasovania zdržalo. Na prijatie tohto opatrenia navrhovaného Spojenými štátmi bola potrebná jednoduchá väčšina hlasov.

Rezolúcia zbavuje Irán členstva v komisii s okamžitou platnosťou. V dokumente sa uvádza, že iránske vedenie "stále výraznejšie potláča ľudské práva žien a dievčat vrátane práva na slobodu prejavu a názoru, často s použitím nadmernej sily".

UNCSW je hlavným globálnym medzivládnym orgánom, ktorý sa venuje výlučne presadzovaniu rodovej rovnosti a posilneniu postavenia žien, píše AFP.

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová ešte začiatkom novembra uviedla, že Spojené štáty budú spolupracovať s ostatnými krajinami v záujme vylúčiť Irán z komisie. Tento krok podporila aj bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová.

Odporcovia rezolúcie vrátane Ruska a Číny uviedli, že Irán bol do komisie riadne zvolený a jeho vylúčenie je "nebezpečným precedensom".

Celoštátne demonštrácie vypukli v Iráne 16. septembra po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela po zadržaní teheránskou mravnostnou políciou pre údajné porušenie pravidiel ženského obliekania. Iránske úrady odvtedy zatkli tisícky ľudí. Voči 11 z nich vyniesli súdy rozsudky smrti.