Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán vyplatil odškodné časti rodín obetí zo zostreleného lietadla

Na archívnej snímke záchranár na mieste pádu havarovaného lietadla v Teheráne 8. januára 2020. Foto: TASR/AP

Zahynulo všetkých 176 ľudí na palube. Väčšina z nich boli Iránci a Kanaďania, vrátane mnohých s dvojitým občianstvom.

Teherán 8. januára (TASR) - Irán začal vyplácať odškodné rodinám cestujúcich, ktorí pred dvoma rokmi zahynuli pri zostrelení ukrajinského civilného dopravného lietadla, informovali v piatok iránske úrady.

Platby "určitému počtu rodín (obetí)" boli vykonané v čase druhého výročia tragédie, dodala agentúra AFP.

Viceprezident Iránskej organizácie civilného letectva Araš Chodáí spresnil, že ide o "sumu 150.000 dolárov". Platba "neporušuje právo (pozostalých) podniknúť právne kroky," citovala ho štátna tlačová agentúra IRNA.

Irán v roku 2020 ponúkol, že za každú z obetí vyplatí ako odškodné "150.000 dolárov alebo ekvivalent v eurách".

Ukrajinskí a kanadskí predstavitelia toto oznámenie ostro kritizovali a tvrdili, že kompenzácia by sa nemala riešiť jednostrannými vyhláseniami.

Kanadský súd v rozhodnutí zverejnenom tento pondelok priznal rodinám šiestich obetí odškodné vo výške viac ako 80 miliónov dolárov.

Bezprostredne nebolo jasné, ako sa budú peniaze vyberať, ale sudca najvyššieho súdu v provincii Ontario Edward Belobaba povedal, že "určitá úroveň" vymáhania môže byť možná.

Lietadlo spoločnosti Ukraine International Airlines vykonávajúce let PS752 bolo zostrelené 8. januára 2020 krátko po štarte z letiska v Teheráne. Zahynulo všetkých 176 ľudí na palube. Väčšina z nich boli Iránci a Kanaďania, vrátane mnohých s dvojitým občianstvom.

Iránske ozbrojené sily až tri dni po tragédii pod tlakom priznali, že lietadlo smerujúce do Kyjeva zostrelili "omylom".

Iránska justícia v novembri uviedla, že v Teheráne sa začal súdny proces s desiatimi príslušníkmi armády, ktorí boli podozriví v súvislosti so zostrelením lietadla.

Napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi bolo tesne pred tragédiou veľmi veľké: iránska protivzdušná obrana v stave vysokej pohotovosti pre očakávaný možný americký protiútok, ktorý mal byť odvetou za to, že Teherán vypálil rakety na vojenskú základňu v Iraku, ktorú používali americké sily.

Iránsky raketový útok bol reakciou na zabitie generála Kásema Solejmáního pri útoku amerického bezpilotného lietadla, ktorý sa odohral začiatkom januára 2020 neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade.

Solejmání viedol zahraničnú operačnú zložku iránskych islamských revolučných gárd.

Minulý týždeň Teherán a jeho spojenci na Blízkom východe usporiadali spomienkové podujatia pri príležitosti druhého výročia atentátu na Solejmáního.