Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Irán vyzval OSN, aby odsúdil izraelský zásah pri mešite al-Aksá

Izraelský vojak hliadkuje pri Damaskej bráne jeruzalemského Starého mesta, kde sa moslimovia už tradičné zhromažďujú počas pôstneho mesiaca ramadán po potýčkach pri mešite al-Aksá v piatok 7. mája 2021. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Palestínske zdroje informovali, že počas nočných potýčok medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi v okolí mešity al-Aksá i na ďalších miestach v Jeruzaleme utrpelo zranenia viac než 200 ľudí.

Teherán 8. mája (TASR) - Irán vyzval v sobotu Organizáciu Spojených národov (OSN), aby odsúdila piatkový izraelský policajný zásah pri mešite al-Aksá vo východnom Jeruzaleme, ktorý sa podľa Teheránu rovná "vojnovému zločinu". Informuje o tom agentúra AFP.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení odsúdilo "útok na mešitu al-Aksá armádou okupantského režimu". "Tento vojnový zločin znovu ukázal svetu zločinný charakter nelegitímneho sionistického režimu," dodal iránsky rezort diplomacie.

Irán zároveň vyzval OSN "a ďalšie medzinárodné inštitúcie, aby na základe svojej záväznej povinnosti konali voči tomuto vojnovému zločinu".

Palestínske zdroje podľa agentúry AP v sobotu informovali, že počas nočných potýčok medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi v okolí mešity al-Aksá i na ďalších miestach v Jeruzaleme utrpelo zranenia viac než 200 ľudí.

Napätie v Jeruzaleme stúplo v uplynulých týždňoch po tom, čo sa Palestínčania postavili na odpor proti izraelským obmedzeniam prístupu do častí jeruzalemského Starého mesta počas moslimského posvätného mesiaca ramadán. Príčinou napätia je tiež hrozba vysídlenia štyroch palestínskych rodín, na domy ktorých si robia nároky židovskí osadníci.

OSN v piatok vyzvala Izrael, aby skoncoval s núteným vysťahovávaním z východnej časti Jeruzalema, v opačnom prípade by mohlo ísť o "vojnové zločiny".

Podpora Palestínčanov je pilierom iránskej zahraničnej politiky už od čias islamskej revolúcie v roku 1979, pričom Irán a jeho spojenci sa považujú za najväčších nepriateľov Izraela, píše AP.

Izrael obsadil východný Jeruzalem v šesťdňovej vojne v roku 1967 a neskôr si ho anektoval, čo nebolo uznané väčšou časťou medzinárodného spoločenstva.

Rusko odsúdilo izraelský zásah pri mešite al-Aksá, vyzýva na deeskaláciu napätia


Rusko odsúdilo v sobotu piatkový izraelský policajný zásah proti Palestínčanom pri mešite al-Aksá vo východnom Jeruzaleme, pri ktorom utrpelo zranenia viac než 200 ľudí. Moskva zároveň vyzvala obe strany, aby upustili od stupňovania násilia, píše agentúra AFP.

"Tento vývoj udalostí je v Moskve vnímaný s hlbokým znepokojením. Dôrazne odsudzujeme útoky proti civilistom. Vyzývame všetky strany, aby sa zdržali akýchkoľvek krokov spojených s eskaláciou násilia," uvádza sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.

Viac než 200 ľudí utrpelo zranenia počas nočných potýčok medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi v okolí mešity al-Aksá i na ďalších miestach v Jeruzaleme.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení zároveň opätovne potvrdilo pozíciu Moskvy, podľa ktorej takéto "vyvlastnenie pozemkov a majetku, ktorý sa na ňom nachádza, ako aj vytváranie židovských osád na okupovaných palestínskych územiach vrátane východného Jeruzalema, nemá právnu silu". "Takéto kroky sú porušením medzinárodného práva a bránia dosiahnutiu mierového riešenia založeného na vytvorení dvoch štátov - Palestíny a Izraela," uvádza sa v stanovisku Moskvy.

Piatkový zásah izraelskej polície medzitým odsúdila aj EÚ či Irán.