Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Za zostrelením ukrajinského lietadla vidí Irán chybu v radare

Na snímke záchranár na mieste pádu havarovaného lietadla v Teheráne 8. januára 2020. Haváriu lietadla ukrajinských aerolínií so 180 ľuďmi na palube, ktoré sa v stredu zrútilo v iránskej metropole Teherán, nikto neprežil. Lietadlo typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) smerujúce do ukrajinskej metropoly Kyjev sa zrútilo na predmestí Teheránu krátko po vzlete z Medzinárodného letiska imáma Chomejního. Foto: TASR/AP

Pri nešťastí zomrelo všetkých 176 ľudí na palube.

Teherán 12. júla (TASR) - Irán v nedeľu oznámil, že dôvodom zostrelenia ukrajinského dopravného lietadla, ku ktorému došlo v januári pri Teheráne, bolo chybné nastavenie radaru protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AFP.

K zlyhaniu došlo "v dôsledku ľudskej chyby" v postupe pre nastavovanie radaru, uvádza sa v správe iránskeho úradu pre civilné letectvo s tým že práve táto chyba viedla k reťazcu pochybení, ktoré viedli k neúmyselnému zostreleniu ukrajinského lietadla.

Agentúra AFP poznamenáva, že ide o technickú správu a nie konečnú správu o vyšetrovaní nehody.

Lietadlo leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) smerujúce do Kyjeva sa 8. januára zrútilo len niekoľko minút po štarte z teheránskeho Letiska imáma Chomejního. Pri nešťastí zomrelo všetkých 176 ľudí na palube, medzi nimi občania Ukrajiny, Iránu, Kanady, Švédska, Afganistanu, Nemecka a Británie.

Irán až o niekoľko dní neskôr priznal, že lietadlo omylom zostrelili revolučné gardy. K nešťastiu došlo v čase, keď protivzdušná obrana v oblasti Teheránu bola v pohotovosti pre prípad, ak by USA uskutočnili odvetu za iránske útoky na americké jednotky umiestnené v susednom Iraku. Tieto útoky boli reakciou na zabitie iránskeho generála Kásima Sulejmáního pri akcii amerického dronu v blízkosti letiska v Bagdade.