Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irán začal v utorok každoročné vojenské cvičenie protivzdušnej obrany

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V regióne panuje napätie aj pre stupňujúci sa iránsky jadrový program.

Teherán 12. októbra (TASR) – Irán začal v utorok rozsiahle dvojdňové vojenské cvičenie protivzdušnej obrany, ktoré sa koná v púšti v strednej časti krajiny. Informovala o tom štátna iránska televízia, píše agentúra AP.

Na každoročných vojenských manévroch sa zúčastňuje armáda i polovojenská revolučné gardy. Konkrétne ide o elitnú leteckú jednotku, ako aj ďalšie jednotky protivzdušnej obrany a leteckú divíziu revolučných gárd.

Takéto vojenské cvičenia, ktoré Irán vykonáva pravidelne, slúžia podľa Teheránu na zhodnotenie bojovej pripravenosti vojakov a demonštrujú vojenské schopnosti krajiny.

Vojaci iránskych pozemných síl uskutočnili začiatkom októbra vojenské manévre na severozápade krajiny neďaleko hraníc s Azerbajdžanom. Iránske vedenie sa najnovšie netají tým, že nedôveruje Azerbajdžanu. Dôvodom je azerbajdžanská spolupráca so zarytým nepriateľom Iránu Izraelom, predovšetkým vo vojenskej oblasti.

Azerbajdžan a Izrael v posledných mesiacoch posilnili svoje vojenské spojenectvo – židovský štát napríklad dodal Baku supermoderné drony v súvislosti s vlaňajším konfliktom s Arménskom o Náhorný Karabach.

V regióne panuje napätie aj pre stupňujúci sa iránsky jadrový program. Od júna sú navyše pozastavené i medzinárodné rozhovory vo Viedni usilujúce sa o záchranu jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Niekoľko kôl rozhovorov totiž neprinieslo nijaký prelomový výsledok a nateraz nie je stanovený ani termín ich pokračovania.

Teherán sa v tejto dohode zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Irán však v súčasnosti urán obohacuje na ďaleko vyššiu úroveň, než mu táto dohoda povoľuje. Svoje záväzky prestal postupne plniť po tom, ako USA za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa v roku 2018 odstúpili od jadrovej dohody a obnovili voči Iránu sankcie.