Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán začal vojenské cvičenie na hranici s Azerbajdžanom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev kritizoval lokalitu a načasovanie iránskych vojenských manévrov.

Teherán 1. októbra (TASR) - Vojaci iránskych pozemných síl začali vojenské manévre na severozápade krajiny napriek kritike susedného Azerbajdžanu. Podľa piatkovej správy tlačovej agentúry Tasnim sa má uskutočniť niekoľko vojenských cvičení. Presná lokalita manévrov najprv nebola oficiálne uvedená, dodala agentúra DPA.

V posledných dňoch sa však objavili správy, že vojenské cvičenia majú prebehnúť práve na hranici s Azerbajdžanom.

Iránske vedenie sa najnovšie netají tým, že nedôveruje Azerbajdžanu. Dôvodom je spolupráca so zarytým nepriateľom Iránu, s Izraelom, predovšetkým vo vojenskej oblasti.

"Irán nebude tolerovať prítomnosť a aktivity Izraela na svojich hraniciach a urobí všetko potrebné na ochranu vlastnej národnej bezpečnosti," povedal iránsky minister zahraničných vecí Husajn Amír Abdullahján na stretnutí s novým veľvyslancom Azerbajdžanu.

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev kritizoval lokalitu a načasovanie iránskych vojenských manévrov.

Fotografie a videá šíriace sa v azerbajdžanskom hlavnom meste Baku údajne zachytávajú presun iránskych vojakov s ťažkou výzbrojou a tieto snímky majú pochádzať z oblasti hraničiacej s azerbajdžanskou enklávou Nachičevan.

Ministerstvo zahraničných vecí v Teheráne odmietlo tieto obvinenia a kritiku Alijeva označilo za "udivujúcu a poľutovaniahodnú". Manévre na svojom vlastnom území sú legitímnym právom každého samostatného štátu a slúžia iba účelu stability v pohraničných oblastiach, dodal ministerstvo.