Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Irán zadržal vyše 300 ľudí obvinených z propagovania nenosenia hidžábu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Iránske zákony od Islamskej revolúcie v roku 1979 vyžadujú, aby boli všetky ženy bez ohľadu na národnosť zahalené voľným oblečením a na verejnosti mali zakrytú hlavu.

Teherán 6. septembra (TASR) - Iránske úrady zadržali vyše 300 ľudí obvinených z propagácie nenosenia hidžábu. Informuje o tom v pondelok agentúra AFP odvolávajúca sa na nedeľné správy iránskych štátnych médií, z ktorých nebolo bezprostredne zrejmé, kedy k predmetným zatknutiam došlo, ani či sú obvinení stále vo väzbe.

"Niektoré z podniknutých opatrení... zahŕňajú identifikáciu vyše 300 ľudí, ktorí viedli rôznymi spôsobmi kampaň proti noseniu hidžábu. Všetci boli zatknutí," povedal podľa iránskej agentúry Fars hovorca iránskej štátnej organizácie na podporu cnosti a predchádzanie neresti.

Iránske zákony od Islamskej revolúcie v roku 1979 vyžadujú, aby boli všetky ženy bez ohľadu na národnosť zahalené voľným oblečením a na verejnosti mali zakrytú hlavu.

Mnohé ženy, obzvlášť v Teheráne a iných veľkých iránskych mestách, si v posledných desaťročiach šatky na hlavách nasadzovali čoraz viac tak, aby im odhaľovali väčšiu časť vlasov. V posledných mesiacoch však podľa miestnych médií úrady proti takýmto porušovaniam pravidiel zasahovali vo viacerých mestách.

AFP pripomína, že polícia zatkla koncom júna v meste Širáz na juhozápade Iránu viacero dievčat, ktoré si sňali z hláv šatky počas skatebordovania.

Iránci si vlani v júni zvolili za nového prezidenta ultrakonzervatívneho Ebráhíma Raísího, ktorý v tomto úrade nahradil umierneného Hasana Rúháního.