Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Irán: Zastrelili brata majiteľa budovy, ktorá sa zrútila v Ábadáne

Na fotografii visia trosky z budovy Metropol, 10-poschodovej komerčnej budovy vo výstavbe, v juhozápadnom meste Ábádán v Iráne, utorok 24. mája 2022. Foto: TASR/AP

Iránske úrady tiež tento týždeň oznámili, že v súvislosti s nedávnym zrútením budovy v Ábadáne bolo obvinených 20 ľudí.

Teherán 23. júla (TASR) - Dvojica ozbrojencov v sobotu v iránskom meste Ábadán smrteľne zranila brata majiteľa výškovej budovy, pri ktorej zrútení v máji zahynulo 43 ľudí. K zodpovednosti za sobotňajšiu vraždu sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá poznamenala, že aj osud samotného majiteľa budovy bol predmetom mnohých špekulácií: objavili sa správy, že ho zatkli, i fámy, že z Iránu ušiel. Oficiálne iránske médiá však uviedli, že majiteľ budovy je medzi obeťami zrútenia výškovej budovy nazvanej Metropol.

Iránske úrady tiež tento týždeň oznámili, že v súvislosti s nedávnym zrútením budovy v Ábadáne bolo obvinených 20 ľudí.

Táto katastrofa z 23. mája v Iráne oživila spomienky na iné nešťastia tohto druhu a spustila pouličné protesty, pri ktorých polícia proti demonštrantom použila fyzické násilie a rozohnala ich za pomoci slzotvorného plynu.

Zrútenie budovy Metropol vyvolalo v Iráne otázky o bezpečnosti podobných objektov a poukázalo na pretrvávajúcu krízu v iránskom stavebníctve, kde medzičasom zaznamenali ďalšie katastrofy pripisované aj nedbanlivosti úradov a hlboko zakorenenej korupcii.