Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán zatkol členov bahájskeho spoločenstva, údajne pre špionáž

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Zadržanie bahájov nasleduje po vlne nedávnych zatýkaní, keď iránske bezpečnostné sily zadržali filmových režisérov, niekoľko cudzincov a významného reformného politika.

Dubaj 2. augusta (TASR) - Na základe obvinení zo špionáže v Iráne v pondelok zatkli niekoľko prívržencov baháizmu - jedného z najmladších nezávislých náboženstiev na svete. Zadržaní prostredníctvom advokátov žiadali svoje prepustenie, pričom svoje zatknutie označili za súčasť dlhodobého prenasledovania zo strany iránskej šiitskej teokracie, informovala v utorok agentúra AP.

Iránske ministerstvo spravodajských služieb vo vyhlásení uviedlo, že podozriví boli napojení na bahájske centrum v Izraeli, pre ktoré zhromažďovali a odovzdávali informácie.

Medzinárodný riadiaci orgán bahájov, Svetový dom spravodlivosti, pritom v izraelskej Haife sídli už dlho - pôsobil tam ešte pred vznikom Izraelského štátu, ktorý Islamská republika považuje za svojho úhlavného nepriateľa v regióne.

Podľa AP nepredložil Irán nijaké dôkazy na podporu obvinení, že bahájovia sa dopúšťajú nezákonnej činnosti.

Irán toto náboženstvo, ktoré v 60. rokoch 19. storočia založil perzský šľachtic považovaný svojimi stúpencami za proroka, zakázal. Bahá'í tvrdí, že v Iráne je šiitskými duchovnými prenasledované od svojho vzniku. Tieto represie sa ešte zintenzívnili po islamskej revolúcii v roku 1979.

V roku 2013 iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí, ktorý má konečné slovo vo všetkých štátnych záležitostiach, vyzval Iráncov, aby sa vyhýbali akýmkoľvek kontaktom s bahájmi. Chameneího fatva, teda náboženský príkaz, bola podobná ako fatvy, ktoré v minulosti vydali iní duchovní.

Zadržanie bahájov nasleduje po vlne nedávnych zatýkaní, keď iránske bezpečnostné sily zadržali filmových režisérov, niekoľko cudzincov a významného reformného politika.

K tejto vlne zatýkania došlo v situácii, keď rokovania o oživení jadrovej dohody Teheránu so svetovými mocnosťami uviazli v mŕtvom bode a rastú obavy z hospodárskej krízy v krajine.