Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán zatkol ďalších päť ľudí obvinených z napojenia na izraelský Mosad

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Špionážna sieť pozostávajúca z piatich členov napojených na sionistický režim bola identifikovaná a zatknutá, uviedla vo vyhlásení policajná spravodajská služba.

Teherán 28. júla (TASR) - Iránska polícia zatkla piatich ľudí obvinených z napojenia na izraelskú špionážnu agentúru Mosad. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním na iránsku štátnu agentúru IRNA.

"Špionážna sieť pozostávajúca z piatich členov napojených na sionistický režim bola identifikovaná a zatknutá," uviedla vo vyhlásení policajná spravodajská služba. Skupina bola v kontakte so sprostredkovateľom z Mosadu "s podporou od šéfa separatistickej skupiny", uviedla polícia bez ďalších detailov.

Irán minulý týždeň uviedol, že zadržal agentov napojených na izraelskú tajnú službu Mosad, ktorí mali uskutočniť útoky na "citlivé" objekty. Išlo zároveň o členov kurdskej islamistickej skupiny Komala, ktorá sa usiluje o autonómiu pre oblasti na severe krajiny.

Irán a jeho úhlavný nepriateľ Izrael už roky vedú tzv. tieňovú vojnu. Teherán obviňuje Jeruzalem zo sabotáží proti svojim jadrovým zariadeniam a z atentátov na prominentné osobnosti vrátane vedcov.

Napätie medzi oboma štátmi sa zvýšilo po sérii závažných incidentov na území Iránu. Ide napríklad o vraždu plukovníka revolučných gárd Sajjáda Chodája, ktorého v máji pred jeho domom v Teheráne zastrelili útočníci na motocykloch, či podozrivé úmrtia ďalších dvoch vysokopostavených členov revolučných gárd - jeden zahynul pri údajnej nehode a druhý prišiel o život pri streľbe.