Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán zaviedol odvetné sankcie voči EÚ a Británii

Na snímke protesty v Iráne. Foto: TASR/AP

Na sankčnom zozname Iránu je aj švédsko-dánsky pravicový extrémista Rasmus Paludan, ktorý v sobotu vo Švédsku spálil kópiu Koránu, čo vyvolalo protestné reakcie moslimského sveta.

Teherán 25. januára (TASR) - Irán v stredu uvalil sankcie na 34 jednotlivcov a subjektov z Európskej únie a Spojeného kráľovstva. Ide o reakciu na ďalšie sankcie voči Teheránu za zásahy voči protivládnym protestom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že sankcie zahŕňajú finančné opatrenia vrátane zablokovania účtov a transakcií v iránskych bankových systémoch, ako aj "zákaz vydávania víz a povolení na vstup" na územie Iránu.

Teherán obviňuje predmetné osoby a organizácie z "podpory terorizmu a teroristických skupín a z podnecovania k teroristickým činom a násiliu voči iránskemu obyvateľstvu". Sankcie sa týkajú 25 osôb a spoločností z EÚ a deviatich z Británie.

Na sankčnom zozname Iránu je aj švédsko-dánsky pravicový extrémista Rasmus Paludan, ktorý v sobotu vo Švédsku spálil kópiu Koránu, čo vyvolalo protestné reakcie moslimského sveta.

EÚ a Británia v pondelok uvalili ďalšie kolo sankcií na Irán, ktorým otriasajú protivládne protesty. Vyvolala ich smrť 22-ročnej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amíníovej 16. septembra, ktorú zadržali za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy.

EÚ aj Británia zaviedli proti Iránu sankcie za jeho násilnú reakciu voči protestom. Teherán v utorok ohlásil odvetné opatrenia.

EÚ zaviedla od začiatku protestov už štvrté kolo sankcií proti Teheránu a zaradila na čiernu listinu ďalších 37 iránskych predstaviteľov a subjektov. Zmrazila im majetok a znemožnila im udelenie cestovných víz.

Británia uvalila sankcie na piatich ďalších iránskych predstaviteľov. Britský zoznam teraz obsahuje 50 jednotlivcov a organizácií, ktoré sa podľa Londýna podieľajú na tvrdých zásahoch proti protestom.