Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Irán postihlo zemetrasenie, zahynulo 40 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 pocítili až v indickom hlavnom meste Naí Dillí či v štátoch Perzského zálivu.

Teherán 16. apríla (TASR) - Pri zemetrasení na juhovýchode Iránu zahynulo dnes najmenej 40 ľudí, oznámila štátna televízia. Podľa zdroja z iránskej vlády však miestne úrady očakávajú stovky obetí na životoch, keďže išlo o najsilnejšie zemetrasenie v krajine po niekoľkých desaťročiach.

Štátna televízia bližšie detaily o rozsahu škôd v zasiahnutých riedko obývaných púštnych a hornatých oblastiach pri pakistanskej hranici neuviedla, informovala tlačová agentúra AP. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 však pocítili až v indickom hlavnom meste Naí Dillí či v štátoch Perzského zálivu.

"Bolo to najväčšie zemetrasenie v Iráne za 40 rokov a my očakávame stovky mŕtvych," uviedol nemenovaný predstaviteľ iránskej vlády, citovaný tlačovou agentúrou Reuters.

Najnovšie otrasy prišli týždeň po tom, čo si zemetrasenie v južnom Iráne vyžiadalo najmenej 37 obetí na životoch. Epicentrum vtedajších otrasov s magnitúdou 6,1 oblasť ležalo neďaleko od jedinej iránskej jadrovej elektrárne pri meste Búšehr.

Dnešné zemetrasenie túto elektráreň nepoškodilo, uviedol podľa agentúry Reuters zástupca ruskej spoločnosti Atomstrojexport, ktorá závod vybudovala.

Pakistan: Počet obetí zemetrasenia vzrástol na 34, zranených je najmenej 80

Počet obetí dnešného zemetrasenia v pakistansko-iránskom pohraničí vzrástol na 34, pričom najmenej 80 ľudí utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenované pakistanské vojenské zdroje.

Všetci mŕtvi aj zranení údajne pochádzajú z mesta Maškál. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo pohraničnú oblasť dnes poobede, jeho epicentrum sa nachádzalo na území Iránu pri meste Saravan, nachádzajúcom sa približne 50 kilometrov od hraníc. V oboch štátoch došlo k rozsiahlym materiálnym škodám.

Irán doposiaľ potvrdil iba jednu obeť. Zemetrasenie, ktoré zasiahlo oblasť provincie Sistan a Balúčistan a na juhovýchode krajiny, malo podľa iránskych zdrojov magnitúdu 7,5, uviedla webová stránka spravodajskej televízie Press TV.