Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Irán zrušil inšpektorom prístup k snímkam z jadrových zariadení

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi. Foto: TASR/AP

Platnosť dohody, ktorá tento prístup umožňovala, sa skončila v piatok 21. mája.

Teherán 23. mája (TASR) - Predseda iránskeho parlamentu v nedeľu povedal, že Teherán inšpektorom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) od 22. mája zrušil prístup k snímkam z iránskych jadrových zariadení, informovala agentúra AP.

Platnosť dohody, ktorá tento prístup umožňovala, sa skončila v piatok 21. mája, píše agentúra Reuters.

Diplomati vo Viedni sa usilujú zachrániť jadrovú dohodu, ktorú s Iránom v roku 2015 uzavrelo šesť krajín, pripomína AP. Irán v súčasnosti urán obohacuje na ďaleko vyššiu úroveň, ako mu táto dohoda povoľuje.

MAAE ešte v roku 2017 oznámila, že tzv. dodatočný protokol k jadrovej dohode jej umožňuje "zhromažďovať a vyhodnocovať státisíce snímok" z kamier v iránskych jadrových zariadeniach.

Irán Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu 15. februára 2021 informoval, že 21. februára prestane dodatočný protokol predbežne uplatňovať.

MAAE s Iránom následne uzavrela dohodu s platnosťou na tri mesiace, ktorá jej prístup k snímkam umožnila. Teherán však pohrozil, že po uplynutí troch mesiacov tieto snímky vymaže v prípade, že sa nepodarí dosiahnuť novú dohodu o jadrovom programe.

Dohodu s názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) uzavreli s Iránom v roku 2015 Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko, Spojené kráľovstvo a USA. Teherán sa vtedy zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií.

Administratíva bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa od tejto dohody jednostranne odstúpila v roku 2018 a opäť uvalila na Irán sankcie. Teherán následne začal porušovať niektoré záväzky vyplývajúce zo spomínanej zmluvy, hoci od nej oficiálne neodstúpil.